Читај ми!

Савић: Смањење дефицита на првом месту

Најављене економске мере Владе подразумевају пре свега смањење дефицита у државној каси, каже председник Савета гувернера Небојша Савић. Очекује се да ће се инфлација ове године кретати у планираном оквиру, каже Савић.

Председник Савета гувернера Небојша Савић рекао је да најављене Владине економске реформе значе пре свега фискалну консолидацију, то јест смањивање дефицита у државној каси.

Савић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да реформе пре свега подразумевају усклађивање јавне потрошње са могућностима привреде, а да ће 2014. година у том погледу бити година "реконфигурације".

С друге стране, каже Савић, морају се повећати и приходи, тако да ће дефицит следеће године морати да буде мањи.

Напомиње и да фискална консолидација, то јест смањивање дефицита, значи и мање задуживање, што представља велику подршку централној банци у вођењу стабилизационе монетарне политике.

Што се тиче штедње и резова у буџету, Савић објашњава да ће "оно што има класични облик потрошње остати у буџету", али ће се, с друге стране, појачати капитални издаци који су дугорочно важни за Србију, као што су улагања у инфраструктуру и образовање".

Говорећи о инфлацији, Савић подсећа да је централна банка предвидела раст цена који се десио у последња два месеца, нарочито поскупљење енергената.

"Ову годину би требало да завршимо успешно, другим речима да инфлација буде сведена у коридор, што значи четири плус-минус један и по посто", наводи председник Савета гувернера.

Савић наглашава да је кључни задатак свих носилаца економске политике у Србији да инфлација дугорочно остане у том оквиру, што, како истиче, највише зависи од фискалне консолидације и реформе јавних предузећа.

Из Владе је саопштено да се ради на три пакета мера које се односе на смањење јавног дуга и дефицита у каси, као и на промену пореске политике.

Њихов садржај требало би да нам буде познат до краја месеца, најавио је јуче министар привреде Саша Радуловић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије