Читај ми!

Мање субвенције за самозапошљавање

Новца за помоћ онима који би сами да се запосле ове године има знатно мање. Започињање сопственог посла многима је једина шанса за запослење.

Једина прилика да старији од 45 година, млађи од 30 и социјално угрожени започну посао јесу субвенције које држава даје за самозапошљавање. Многи су, захваљујући томе, данас успешни предузетници. Средства су, међутим, ове године много мања, и у Републици и на локалном нивоу.

Док је при тражењу посла искуство плус, године са којима оно долази неретко су минус. Зато је старијима од 45 година помоћ да се самозапосле драгоцена.

"Научила сам како се прави бизнис план, написала га, конкурисала. Чак нисам рекла ни супругу ни мајци. Оцигледно се комисији то доплао, од 120 пројеката наш је био други", каже Агнеза Трпковски.

Новцем од субвенција отворени су фризерски, козметички салони, аутомеханичарске радње.

Поред власника, посао добијају још један или двоје радника. Често су то самохрани родитељи, особе са инвалидитетом, избегли и расељени.

Александра Грубин из Центра за социјално предузетништво наводи да је конкурисало много људи који су били на одлужењу казне затвора.

"Имамо једног момка са иновативном идејом за отварање консултантске куће у којој ће касније још неког запослити", каже Грубин.

Међутим, многи који желе да се упусте у тај подухват, неће то моћи, јер уместо 2.500 људи, на субвенцију од 160.000 динара може да рачуна њих 825.

Невена Летић из Националне службе за запошљавање каже да је служба морала да обустави даљу реализацију, јер су средства смањена за две трећине.

"Уколико се укажу могућности распоредићемо још нека додатна средства тако да препоручујем нашим клијентима да остану у редовном контакту са својим матичним филијалама", објашњава Летићева.

У Параћину, на пример, добијају половину субвенције.

"Деветнаесторо људи је добило одлуку да ће добити новац, започело низ активности које су били у обавези, али тај износ нису добили, иако је требало да га добију крајем јуна", објашњава Далибор Матић из Параћина.

Празнија је и престоничка каса, која издваја двеста хиљада динара за почетак посла. Средства има тек за сваког другог пријављеног.

Београдски секретар за привреду Александар Милошевић каже да Београд неће моћи да изађе у сусрет свима, јер су средства ограничена.

"Трудимо се да људи са добрим идејама и плановима који имају одрживост добију средства", додаје Милошевић.

Пракса показује да је опстало 80 одсто предузећа која су покренута субвенцијама.

На самозапошљавање се ослања и Хрватска. Сви који би да започну посао, од државе добијају средства за субвенцију зарада, и то 50 одсто годишњег трошка бруто плата.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије