НБС: Смањен спољни и јавни дуг

Учешће спољног дуга Србије у БДП-у смањено у другом кварталу за 4,6 процентних поена, а јавног дуга за 1,9 процентних поена, објавила НБС. То је резултат, пре свега, раздуживања државе по основу превремене отплате половине дуга Лондонском клубу поверилаца, даљег раздуживања банака и предузећа, наводи НБС.

Централна банка објавила је да је учешће спољног дуга Србије у бруто домаћем производу  смањено је у другом кварталу 2013. године за 4,6 процентних поена, а јавног дуга за 1,9 процентних поена.

У анализи објављеној на сајту централне банке наводи се да је на крају јуна спољни дуг Србије смањен на 83,1 одсто БДП, а учешће јавног дуга на 60,6 одсто.

Прецизира се да је, спољни дуг Србије је у другом тромесечју ове године смањен за 650,9 милиона евра и на крају јуна је износио 26,1 милијарду евра.

То је, наводи се, резултат је пре свега раздуживања државе по основу превремене отплате половине дуга Лондонском клубу поверилаца, даљег раздуживања банака, а у извесној мери и раздуживања предузећа.

Превремена отплата дуга државе, истиче се, главни је разлог што је и јавни дуг Србије у другом тромесечју, за разлику од претходних квартала, смањен за 485,0 милиона евра, на 18,9 милијарди евра. 

Наводи се да су због смањења спољног и јавног дуга у другом тромесечју, као и повећања процењеног БДП-а у четири последња тромесечја, смањена учешћа спољног и јавног дуга у БДП-у. 

Напомиње се да су у побољшани и остали индикатори одрживости, што, како се истиче, указује да се Србија удаљава од ризичне границе солвентности и ликвидности.

Посебно су, како наводи НБС, побољшани индикатори који посматрају стање и отплату дуга у односу на извоз робе и услуга, захваљујући знатном повећању извоза.

Додаје се да је, међутим, обим средстава потребних за финансирање буџетског дефицита и доспелих кредитних обавеза и даље висок. 

"Стога само доследно спровођење мера структурног прилагођавања може трајно одржати тенденцију смањења јавног дуга и екстерне неравнотеже. То би знатно умањило ризике, а са опоравком банкарског система на глобалном нивоу отворио би се простор за задуживање приватног сектора у иностранству по повољнијим условима", оценила је НБС.

На тај начин би се, како се истиче, повећала расположивост екстерних извора за финансирање инвестиција у фиксне фондове, као и њихов позитиван утицај на привредни раст.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије