Изградња моста на Дрини следеће године

Потписан протокол представника Србије и РС о изградњи моста преко Дрине између Љубовије и Братунца. Изградња би требало да почне следеће године.

Изградња моста преко реке Дрине, између Љубовије и Братунца, требало да почне следеће године, а мост би требао да буде завршен 2015. године, изјавио је министар грађевинарства и урбанизма Србије Велимир Илић. 

Илић је са министром саобраћаја и веза Републике Српске Недељком Чубриловићем потписао у Бањалуци Протокол о изградњи моста дужине 230, а ширине 14 метара.

Израда пројектне документације је при крају, рекао је Илић и најавио скоро расписивање тендера за изградњу. 

Наводећи да је за реализацију овог пројекта била потребна сагласност општина Љубовија и Братунац, Илић је навео да би радови на мосту требало да почну у пролеће идуће године.

"Мост ће градити Србија, гранични прелаз ћемо радити заједно, пола-пола, и он ће се налазити на територији Републике Српске, а навозе свако ради са своје стране својим средствима", казао је Илић.

Како је додао, две владе су "у истом саставу" градиле мост и гранични прелаз на Рачи, "који данас успешно функционише".

Илић је истакао да је мост Љубовија-Братунац веома битан за везу Републике Српске са Коридором 11, који ће повезивати Београд с црногорском луком Бар, наводећи да је већ пробјен пут од Ваљева до Љубовије.

Чубриловић је рекао ће мост повезивати магистрални пут у Србији са регионалним путем у Републици Српској и да ће значити бољу комуникацијску везу имеђу привреда РС, БиХ и Србије. 

Према његовим речима, привредници из тог региона имаће за 120 километара краћу путну комуникацију у односу на садашње граничне прелазе које користе.

Упитан зашто се поново потписује Протокол о изградњи моста између Љубовије и Братунца, када је исти протокол између две владе потписан пре три године, Чубриловић је навео да се тада радило о протоколу који се односио на пројектну документацију и локацијске дозволе и осталој неопходној документацији за изградњу моста.

Чубриловић и тадашњи министар животне средине и просторног планирања Србије Оливер Дулић потписали су септембра 2010. године Протокол о изградњи моста преко Дрине вредности 1,5 милиона евра, код Братунца у Републици Српској и Љубовије у Србији.

Додик: Изградња моста заједнички интерес

Министар Илић састао се и са председником РС Милордом Додиком, који је истакао да је изградња моста преко Дрине, као и слични пројекти, заједнички интерес Републике Српске и Србије.

То ће омогућити бољу повезаност и обострани развој, сматра Додик.

Током данашњег састанка разговарало се и о могућностима заједничког учешћа Републике Српске и Србије у пројектима изградње саобраћајне инфраструктуре.

Илић је упознао Додика о детаљима Протокола који је потписао заједно са министром саобраћаја и веза РС Недељком Чубриловићем.

Заједнички је констатовано да ће изградња тог моста олакшати саобраћај између Републике Српске и Србије.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије