Читај ми!

Рудници развојна шанса Србије

У првих шест месеци ове године, рударство бележи раст од скоро пет одсто у односу на исти период лане. Земља је богата рудама и минералима, што би могло да је извуче из кризе, истакао ресорни министар Милан Бачевић уочи Дана рудара. Министар угостио рударе и обећао нова улагања и боље услове рада.

У првих шест месеци ове године, рударство бележи раст од 4,7 одсто у односу на исти период лане. Министар Милан Бачевић подсећа да је земља богата рудама и минералима, што би могло да је извуче из кризе. Уочи дана рудара, министар је угостио рударе из рудника метала и неметала - и обећао боље услове рада.

Рад у руднику није само тежак, већ је и један од најризичнијих. Навикли на прашину и влагу. Десет најбољих данас нису обукли рударско одело, јер су на радном ручку код министра примили су ручни сат као награду за добар рад.

"Има пуно оног што би могло да се побољша. На површинском копу се ради се на отвореном, било да је плус 40 или минус 20, а производња не сме да трпи", истиче рудар у руднику бакра "Мајданпек" Зоран Сибинац.

Радмило Вујић, из рудника олова и цинка "Рудник" каже да у том крају нема других фабрика које раде. Како напомиње, тај рудник издржава преко 400 породица.

Три самостална синдиката радника - енергетике и петрохемије, металаца и хемије, и неметала, уједињена су у захтевима које су њихови претходници поставили још 1903. године. Желе боље услове рада, веће зараде, а пре свега бенефицирани радни стаж.

Према речима председника Самосталнога синдиката металаца Зорана Вујовића, рудар који напуни 40 година стажа, не може да иде у пензију јер нема године живота. "Тумара по неким фабрикама чека да напуни године живота, а тада му се смањују плата и пензија, додаје Вујовић.

Министар Бачевић обећава да ће са надлежним министарствима решавати рударске проблеме. Обећава и државну контролу руда и минералних сировина, нова радна места и инвестиције.

Бачевић је напоменуо да је непосредно пред сусрет са рударима, разговарао са представницима велике кинеске компаније "Битек рисорсис". "Са том компанијом потписаћемо споразум о сарадњи и геолошким истраживањима, напоменуо је Бачевић и навео да је то државна компанија која је преко страних фирми већ присутна у земљи.

Србија има школован кадар за ту област. Наши геолози и рударски стручњаци признати су у свету, а млади су све више заитересовани да управо то студирају.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво