Читај ми!

Португалски кризни дриблинг

Три главне португалске политичке странке нису успеле да закључе "пакт националног спаса" као гаранцију успеха међународне помоћи. Кризу осећаји и фудбалери, па је све више оних који траже помоћ синдиката за стан и храну.

У Португалији нема договора о томе како да се реши политичка криза. Три главне странке нису успеле да закључе такозвани пакт националног спаса, који је председник Анибал Кавако Силва тражио као гаранцију успеха међународног плана помоћи од 78 милијарди евра. Сада је поново на потезу шеф државе.

Када су почетком јула владу почели да напуштају најпре министар финансија, па шеф дипломатије, премијер је предлагао реконструкцију. Председник се одлучио за пакт националног спаса, како би се избегли превремени избори и добила неопходна помоћ.

Социјалисти су одбили да подрже мере штедње на којима инсистира владајућа коалиција. Посебно им смета Нацрт реформе организације државе, чији је циљ да се јавна потрошња смањи за четири и по милијарде евра.

"Целе недеље неуспешно тражимо нов курс Португалије. Реч је о потпуно различитим визијама. Свима је доста штедње, те мере нису дале резултате. Португалци не прихватају додатне жртве", каже Хосе Антонио Сегуро, шеф Социјалистичке странке.

Све што се дешава на политичком плану само продубљује кризу. Привредна активност ове године пашће за 2,3 одсто, а незапосленост порасти на рекордних 18,2 одсто.

"Ја сам за договор који би уважио захтеве свих, али морамо да спроведемо буџетске и привредне реформе у замену за помоћ. Не смемо да дозволимо да се 2011. понови", каже премијер Португалије Педро Пасос Коељо.

Лопта је поново враћена у председниково двориште. Са економском кризом се боре и они вични дриблингу. Због тога што им плате касне и по шест месеци, све је више фудбалера који траже помоћ за стан и храну од синдиката.

Фудбалер Филипе Фалардо каже да и они имају породице и одговорност. "Када вам не дају оно што сте зарадили сви трпимо. Тешко је, али неки клубови користе кризу као изговор", наводи Фалардо.

Стручњаци кажу да фудбалски клубови, као и многи у земљи, живе изнад својих могућности и не прилагођавају се околностима.

Фудбалери у Португалији примају месечно између две и три хиљаде евра. Изузетак су четири најјаче екипе које не знају за губитке.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво