Читај ми!

Економија у сенци политике

У светским финансијским и инвестиционим круговима, у првом плану је политички аспект дешавања у Србији, док је економски мање заступљен, сматра професор Михајло Црнобрња. Није сигурно да ће преговори о аранжману са ММФ-о почети и да ће он бити потписан али шанса за то постоји, каже Црнобрња за РТС.

Делегација Међународног монетарног фонда завршила је посету Београду без обраћања јавности о стању у српском буџету. На основу њиховог извештаја и препорука које су дали Влади донеће се одлука о новом аранжману на јесен.

Аранжман са ММФ-ом блиско је повезан са добијањем датума за почетак преговора са Европском унијом, изјавио је премијер Ивица Дачић.

Професор Факултета за економију, финансије и администрацију Михајло Црнобрња, у разговору за РТС, каже да је у светским финансијским и инвестиционим круговима, када је Србија у питању, у првом плану политички аспект дешавања, док је економски мање заступљен, пошто аранжман није склопљен нити се почело са преговрима.

Код финансијских посматрача и аналитичара склапа се једна позитивнија слика о Србији, сматра Црнобрња, наводећи да томе доприноси и фокусирање на добијање датума за почетак преговора са ЕУ.

Ипак, Црнобрња каже да томе не би придавао већи значај, пошто финансијски аналитичари на дневном реду имају земље попут Италије и Грчке па је нереално да земља попут наше избије у први план.

Говорећи о томе колико је одлука да се Србији понуди аранжман политичка а колико економска, Црнобрња каже није сигуран да ће преговори о аранжману са ММФ-ом почети и да ће аранжман бити потписан али да шанса за то постоји.

Од јачине политичке воље зависи да ли ће се у Буџету уштедети 30 милијадри динира, како је министар Динкић без већих резова односно замрзавања плата и пензија, каже Црнобрња. Ако се партије владајуће коалиције сложе и покажу жељу и способност да се то уради, онда може да дође до тога, сматра Црнобрња.

Коментаришући потписивање уговора о пословно техничкој сарадњи Рударско-металуршког комбината "Трепча" и америчког конзорцијума НГП, Црнобрња каже да је чудно да инвеститор није прво проверио где инвестира.

Реакција амбасаде САД у Приштини, која је синоћ саопштила да Влада Србије нема надлежност над Трепчом, Црнобрњу не чуди. Он сматра да ће остати на тома да инвеститор покуша са америчким властима да разјасни шта и колико ту може да уради.

Србија се не одриче Косова ни ресурса на Косову, па ће се Влада понашати у скаду са тим, закључује Михајло Црнобрња.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 11. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије