САД: Србијa нема надлежност над Трепчом

Стејт Департмент охрабрио компанију "Ен-Пи-Џи" да у вези са инвестирањем у рударски комплекс Трепча контактира владу Косова, јер САД признаје Косово као независну и суверену државу, саопштава Амбасада САД у Приштини.

Амбасада САД у Приштини саопштила је да је Стејт Департмент охрабрио компанију "Њу пауер џенерејшн" (Ен-Пи-Џи) да у вези са инвестирањем у рударски комплекс Трепча контактира владу Косова, јер САД признаје Косово као независну и суверену државу.

"Иако се Амбасада САД у Приштини није ангажовала са "Ен-Пи-Џијем", званичници Стејт Департмента у Вашингтону су их саветовали да је Косово суверена држава и да Влада Србије нема надлежност над рударским комплексом Трепча. Стејт Департмент је такође охрабрио "Ен-Пи-Џи" да контактира Владу Косова директно, како би размотрили инвестицију коју су предложили", наводи се у саопштењу Амбасаде САД.

Влада Косова раније је најавила да ће затражити од Амбасаде САД у Приштини објашњење о инвестицији америчке компаније у руднике Трепче у северном делу Косова.

Министар просторног планирања и рударства Србије Милан Бачевић раније данас је оценио данас да је приликом потписивања уговора о сарадњи Комбината "Трепча" и америчке компаније "Ен-Пи-Џи" све било транспарентно и да Влада Косова ту не може ништа да промени.

"Велики успех ове Владе Србије је што је пронашла неког ко разуме шта је Трепча и какви су односи. Сва руда која се експлоатише у Трепчи, вади се изван административне границе Косова и Метохије", рекао је Бачевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 11. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије