Читај ми!

"Вибак" гради фабрику у Јагодини

Италијанска мултинационална компанија "Вибак" у Јагодини гради фабрику у коју ће уложити 60 милиона евра и запослити 300 радника, рекао министар Млађан Динкић после потписивања уговора између Републике Србије, града Јагодине и "Вибак-а".

У Скупштини града Јагодине потписан је тројни споразум о регулисању међусобних права и обавеза између Републике Србије, града Јагодине и италијанске мултинационалне компаније "Вибак", као и Уговор о додели средстава за директне инвестиције између министарства финансија и привреде и "Вибака". 

Министар финансија и привреде Млађан Динкић изјавио је, након потписивања уговора, да је реч о једној од највећих инвестиција у Србији у овој години, јер ће "Вибак" у Јагодини изградити фабрику у коју ће уложити 60 милиона евра и запослити 300 радника.

Прецизирао је да ће радови на изградњи фабричког постројења почети крајем јула, а да ће се Влада Србије потрудити да пренос земљишта обави у наредних неколико недеља, да би "Вибак" почео што пре за изградњом.

"Постројење ће имати 40.000 квадратних метара и биће једно од највећих
индустријских постројења које ће се градити у Србији ове године", истакао је Динкић.

Рекао је да су покретање производње и запошљавање једини прави одговори на кризу и додао да морамо бити активни у тражењу инвеститора којима се мора објашњавати шта неки град конкретно нуди.

"Ја бих поручио и осталим челницима из других градова и општина да следе пример Драгана Марковића Палме, јер инвеститори неће сами да дођу, они се не чекају, по инвеститоре се иде као што то он ради и води привреднике у Русију, Италију, Аустрију и друге државе", рекао је министар финансија и привреде.

Председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић Палма истакао је
да ће град имати користи од те фабрике, јер ће се у њој запослити више од 300 људи, али и велики број људи који ће радити на њеној изградњи, а држава и град ће имати користи од пореза на плате.

Марковић је подсетио на позитивне ефекте недавне посете Верони, где је договорена изградња фабрике за прераду млека и производњу сира "Дала Валентина", а очекују се и споразуми о изградњи фабрике за производњу мермера "Стоне Италиана" и семена ,"Групо Манара".

У Јагодину 10. јуна долази један од највећих произвођача пива у Италији, "Кастело група", како би направили договор о куповини Јагодинске пиваре.

"Желим да се захвалим министру Динкићу, зато што је на његову иницијативу створена СИЕПА преко које се реализује програм за привлачење страних инвестиција, које за грађане Србије значе нова радна места и што је помогао да "Вибак" дође управо у Јагодину, али и због тога што је његовим личним трудом и у другим градовима Србије отворен велики број фабрика", рекао је Марковић.

Неки су на крагујевачку "Заставу" хтели да ставе катанац, а сада извози аутомобиле, рекао је Марковић и најавио за крај јуна одлазак 100 привредника у Рим где ће им домаћин бити власник фабрике "Вибак".

Директор "Вибак групе", укључујући и "Вибак" за Србију, Патрицио Масини, навео је да ће та компанија у Јагодини производити лепљиве траке и да ће производња бити намењена извозу, пре свега у југоисточну Европу и бивше совјетске републике, јер ће захваљујући повољностима које Србија пружа инвеститорима, предност бити дата тржиштима на којима ова компанија до сада није имала приступ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 12. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије