Читај ми!

Дачић: На јесен о аранжаману са ММФ-ом

Влада не жели да терет кризе пребаци на најсиромашније слојеве друштва и због тога је против смањења и замрзавања плата и пензија, рекао премијер Ивица Дачић у разговору са делегацијом ММФ-а. На јесен ће бити познато да ли ће бити разговора са ММФ-ом и о новом аранжману, рекао Дачић.

Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је, у разговору са члановима делегације Међународног монетарног фонда, да Влада не жели да терет кризе пребаци на најсиромашније слојеве друштва и да је због тога против смањења и замрзавања плата и пензија.

У саопштењу издатом након разговора, наводи се да је Дачић нагласио да Влада Србије настоји да повећа извоз и смањи дуг.

Дачић је, такође, чланове делегације Међународног монетарног фонда упознао са напорима које Влада Србије чини у процесу економског опоравка и осигуравања макроекономске стабилности земље.

Премијер Дачић је раније данас рекао је да ће се тек на јесен видети да ли ће бити разговора са Међународним монетарним фондом и о новом аранжману, истакавши да је Мисија ММФ-а у Србију дошла како би стекла увид у економску ситуацију.

"Ово није посета намењена преговорима. Ништа се не очекује осим да се стекне увид у економску ситуацију у земљи и након тога препоруче мере које би требало да реализујемо. Кључни разговори водиће се на јесен, за неколико месеци", рекао је Дачић новинарима по завршетку скупа треће "Риалити чек" конференције у хотелу "Хајат".

Дачић је рекао и да је за Србију важно да склопи аранжман са ММФ-ом, пошто је он значајан за кредибилитет земље и макроекономску стабилност, а не зато што су Србији потребне паре.

"И за ММФ је кључно да ли ћемо добити датум за почетак преговора за чланство у Европској унији. Чека се одлука Савета ЕУ, а онда ће ММФ и Влада Србије разговарати о даљим корацима.

На питање да ли ће држава морати да направи уштеде, премијер је нагласио да је то потребно, али да штедња неће ићи на уштрб потрошње грађана, њихових плата и пензија, као и да коначан план није направљен.

Тема треће "Риалити чек" конференције била су питања кључна за даљи развој и унапређење пословног окружења у Србији.

Нема заинтересованих за "Телеком"

Премијер Србије Ивица Дачић рекао је да за сада не постоји заинтересована фирма за куповину "Телекома" и да Влада мора да процени да ли је могуће наћи купца или стратешког партнера за то јавно предузеће.

"Не постоје заинтересоване фирме да се започне тај процес. Било је већ покушаја продаје 'Телекома' који су неуспешно завршени и сада треба направити добар аранжман, сагледати да ли је могуће наћи купца или стратешког партнера чија би понуда била адекватна", рекао је Дачић новинарима.

За сада се о томе није разговарало и то ће доћи на дневни ред за неколико месеци, рекао је премијер одговарајући на питање да ли се у влади разговарало о приватизацији јавних предузећа.

Дачић је и овога пута указао да су сада приоритети добијање датума за отпочињање преговора са ЕУ, као и одржива макроекономска стабилност. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 12. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије