Ускоро важни споразуми са Катаром

У наредна два месеца биће потписани споразуми са Катаром о економско-техничкој и трговинској сарадњи и о заштити инвестиција, каже потпредседник Владе Расим Љајић. Катарски инвестициони фонд у јуну у посети Србији.

Потпредседник Владе Србије и министар трговине и телекомуникација Расим Љајић данас је, после састанка са замеником премијера Катара Ахмедом бин Абдулахом ал Махмудом у Дохи, истакао да је договорено да у наредна два месеца буду потписани билатерални споразуми о економско-техничкој и трговинској сарадњи, као и споразум о заштити инвестиција.

Љајић је нагласио да би ови споразуми, уз већ постојећи уговор о избегавању двоструког опорезивања, били основа за даље унапређење привредних односа, саопштено је из Љајићевог кабинета.

"Врло брзо очекујемо посету нашој земљи представника Катарског инвестиционог фонда, којима треба да представимо пројекте, пре свега из области инфраструктуре и енергетике за чију реализацију смо заинтересовани", рекао је Љајић.

Он је додао и да постоји интересовање Катара за квалификованом и високстручном радном снагом из Србије, јер у овој држави врло успешно ради око 50 инжењера из Енергопројекта, а запослено је и 250 људи из Србије у авиокомпанији Катар Ервејз.

"Рачунамо да би смо могли да повећамо број високстручне и квалификоване радне снаге, који би могли да раде на различитим пословима у Катару", закључио је Љајић.

Љајић је током дана разговарао и са катарским министром трговине и привреде Џасимом бин Абдулазизом ал Танијем и посетио и представништво Енергопројекта у Дохи.

Катар заинтересован за улагање у Србију

Током састанка министра Љајића са извршним директором Катарског инвестиционог фонда Хусеином ал Абдулом, договорено је да представници Катарског инвестиционог фонда у јуну посете Србију, како би се упознали са могућностима улагања у области енергетике и пољопривреде. 

Хусеин ал Абдул је је показао велико интересовање за улагања овог фонда у пројекте у Србији, саопштило је Министарство трговине и телекомуникација Србије.

Представницима Катарског инвестиционог фонда ће током посете Србији бити представљени сви пројекти из области енергетике и пољопривреде које је могуће заједнички реализовати, а Хусеин ал Абдула је истакао посебну заинтересованост катарске стране за улагања у сектору производње угља у Србији.

Он је додао да ће у јуну у Србију доћи и представници највеће катарске пољопривредне компаније "Хасат", који ће са надлежним институцијама Србије разговарати о заједничким пројектима и инвестицијама у област српске пољопривреде.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије