Читај ми!

"Прорадиле" маказе

После опомена, почела искључења струје домаћинствима и највећим неплатишама у привреди. У ЕПС-у кажу да нема заштићених, јер су сви имали два репрограма и могућност да дугове плате на рате.

Све електродистрибуције почеле су припреме, а неке већ и искључују дужнике струје, и то не само домаћинства, већ и потрошаче у привреди. У ЕПС-у кажу да нема заштићених, јер су сви имали два репрограма и могућност да дугове плате на рате.

Опомене пристижу, док има грађана који још нису добили рачун за протекли месец, посебно у великим градовима. Разлог за то је, како кажу у ЕПС-у, доста празничних дана и рачуни би требало да буду подељени до краја ове или почетком следеће седмице.

ЕПС је направио акциони план искључења, а сви грађани са дугом за струју којима стигне опомена, имају седам дана да реагују и да та дуговања плате.

Дужници могу избећи искључење тако што ће отићи у дистрибуцију и потписати споразум, који подразумева да морају одмах да плате поливину дуга, а остатак на три рате.

Жељко Марковић из ЕПС-а каже да је њихова обавеза да прво пошаљу опомене свим дужницима, а да потом крену са искључивањима.

Према његовим речима, искључења су већ кренула почетком маја, за оне који су опомену добили у априлу, а у категорији домаћинстава било је око 8.000 искључења.

"Имајући у виду да око два и по процента грађана из категорије домаћинстава дугује укупно 70 одсто дуга, да су то купци који дугују више од 50.000 динара, ми смо практично 10 одсто тих купаца већ обуставили", каже Марковић.

Он каже да је план ЕПС-а да искључи око 200 највећих предузећа из категорије привреде који дугују око 70 одсто дуга целокупне привреде.

"Највише домаћинстава дугује у Нишу, највећи дужник се налази у Крагујевцу и дугује 17 милиона динара, а што се тиче привреде највећи дужници су РТБ Бор, Петрохемија, Азотара", каже Марковић.

У протеклом периоду репрограмирано је тек седам од око 100 милијарди динара, колико грађани и привреда дугују за струју.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 11. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије