Читај ми!

Оланд за формирање европске економске владе

У борби против економске кризе Француски председник Франсоа Оланд тражи већу интеграцију 17 чланица еврозоне и позива на здруживање политичких и финансијских ресурса. Канцеларка Ангела Меркел, одбацује замисао сједињавања европског дуга, и тражи да појединачне владе морају да среде своје јавне финансије.

Лидери Немачке и Француске, две највеће привреде у Европи, слажу се да је сарадња њихових земаља неопходна за превазилажење економске кризе на континенту, али се размимоилазе по питању приоритета - да ли је потребна штедња или потрошња.

Француски председнк Франсиа Оланд изнео је аргумент да је потребна већа интеграција 17 чланица еврозоне и позвао на здруживање политичких и финансијских ресурса. За подршку расту заложио се за ублажавање притисака на смањење дуга.

Немачка канцеларка Ангела Меркел, која одбацује замисао сједињавања европског дуга, рекла је да појединачне владе прво морају да среде своје јавне финансије и учине своје привреде конкурентнијим. Посебно је нагласила значај реформи у Француској.

"Потребно нам је да у Европи сви заједно разумемо - а тога на жалост још нема - шта нас заиста чини јачим и одаке долази раст", рекла је Меркелова на форуму у Берлину о европској политици.

Јуче су објављени нови подаци који показују да се привредна активност еворозне шесто тромесејче заредом смањила, а Француска је ушла на листу земаља с рецесијом, док је у Немачкој забележен мали раст.

Конзервативна влада Ангеле Меркел је на мети критика зато што инсистира на смањењу дуга као одговору на кризу. Званичници у Берлину инсистирају да штедња мора бити део мера за излазак из рецесије јер се, према њиховим оценама, само тако на дужи рок може подстаћи раст.

Социјалиста Оланд рекао је да чланице еврозоне треба да уједине своје политичке и финансијске ресурсе како би се евентуално створила заједничка влада с могућношћу да позајмљује новац, што Немачка одбацује из страха да би се свело на плаћање дуга финансијски слабијих чланица.

"Ако се Европа не покрене, она ће пасти, или пре, нестати с мапе света", рекао је Оланд на конференцији за новинаре којом је обележио прву годину на челу Француске.

Он је рекао да је потребно наћи равнотежу између буџетске дисциплине и подршке расту, додајући да с Немачком води "дијалог с уважавањем".

Званичници Оландове партије раније су критиковали Ангелу Меркел наводећи да не жели да разматра бржу интеграцију еврозоне због предстојећих избора у Немачкој, а Оланд је данас настојао да објасни да спор с канцеларком није лични, већ политички.

Меркелова је с друге стране рекла да је Француска од "егизстенцијалног значаја" за Европу и еврозону.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије