Читај ми!

Недисциплина у јавним финансијама

Мораћемо да успоставимо јачу финансијску дисциплину, јер економску ситуацију не можемо да поправимо уколико сваки динар из буџета не искористимо на најбољи начин, рекао министар Млађан Динкић. Дао сам налог да се обуставе сва плаћања из буџета према корисницима који не поштују Закон о ограничењу рокова плаћања према привреди, каже Динкић.

Министар финансија Млађан Динкић изјавио је да подржава оштру политику државне ревизорске институције, пошто постоји прилична недисицплина у систему јавних финансија.

"Мораћемо да успоставимо далеко јачу финансијску дисциплину, jер без ње нема озбиљне државе, а економску ситуацију не можемо да поправимо, уколико сваки динар из буџета не искористимо на најбољи начин", рекао је Динкић на округлом столу о користима финансијске контроле.

Динкић је рекао да је дао налог да се обуставе сва плаћања из буџета према оним корисницима који не поштују Закон о ограничењу рокова плаћања према привреди.

Он је на округлом столу о користима система финансијске контроле подсетио да је тај закон ступио на снагу 31. марта и да ове недеље истиче рок за плаћање од 45 дана и да се прати како министарства спроводе тај закон.

"Један део буџетских корисника није се пријавио у систем, иако је добио опомену од Трезора. Јуче сам дао налог да они који нису регистровани не добију ни динар, односно да им се обуставе сва плаћања", рекао је Динкић.

Министар грађевинарства Велимир Илић казао је да то министарство не дугује "ни један једини динар ниједној путарској фирми, нити грађевинском предузећу".

"Све обавезе смо исплатили, само нама дугују и у претплати смо још око 20 милиона евра и то су аванси који су подигнути, а још нису реализовани", казао је Илић.

Илић је нагласио да су дуговање према путарима велика и да се процењује да износе око девет милијарди динара и да су због тога скоро све путарске фирме у блокадама и стечајевима. Он је додао да Развојни фонд Војводине путарима дугује око милијарду динара, град Београд око две милијарде динара, а локална управа око 1,9 милијарди динара.

Председник општине Лозница Видоје Петровић рекао је да је Лозница једна од ретких локалних самоуправа које уредно измирују своје обавезе према приватном сектору и да уколико има нека дуговања, она су минорна.

Он је нагласио да су се сви представници јавног сектора чији је оснивач град Лозница регистровали у прописаном року управи за Трезор.

"Од 1. априла Лозница примењује Закон о роковима плаћања и у року од 45 дана буџет града измириће све обавезе према приватном сектору", казао је Петровић додавши да ће се за дуговања до 1. априла поступати према раније сачињеним уговорима.

Председник ДРИ Радослав Сретеновић рекао је да је за враћање  поверења грађана у институције и обезбеђење предуслова за бржи економски раст и развој земље, неопходно да се створе кредибилне, поуздане, ефикасне, транспарентне и одговорне институције.

Сретеновић је нагласио да је основ за изградњу таквих институција, а што је и услов уласка Србије у ЕУ, успостављање механизма интерне финансијске контроле у јавном сектору, односно ефикасно финасијско управљање.

Према његовим речима, стање у интерној финасијској контроли није задовољавајуће, а то показују извештаји државних ревизора који се у 119 од укупно 144 извештаја нису уверили да је систем интерне контроле успостављен на начин да обезбеђује пословање у складу са
прописима, интерним актима и уговорима.

"На основу провере успостављања и функционисања интерне ревизије у 2012. години у 55 извештаја код субјеката који имају обавезу оррганизовања интерне ревизије, државни ревизори су утврдили да је код 17 субјеката организована, а код 38 није", казао је Сретеновић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 10. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије