Читај ми!

Дачић: Време је да стигнемо модерне земље

Влада Србије је одлучна да унапреди информационо-технолошко образовање како би ухватила корак са модерним светом и како би омогућила отварање нових радних места, рекао за РТС у Сан Франциску Ивица Дачић.

Премијер Ивица Дачић рекао је за РТС у Сан Франциску да је Влада Србије одлучна да унапреди информационо-технолошко образовање како би ухватила корак са модерним светом и како би омогућила отварање нових радних места.

Дачић се у оквиру трговинске мисије у Америци сусрео са руководством "Интела", светским лидером у производњи чипова и комуникационе опреме.

Према његовим рецима, та компанија, која у Београду има Центар за истраживање и развој, спремна је да прошири сарадњу и помогне Влади у унапређењу ИТ образовања.

"Ми смо пропустили ову нову технолошку револуцију, време је да сустигнемо модерне земље, а то не можемо урадити без присуства највећих светских компанија у нашој земљи", навео је Дачић.

Зато, како је рекао, осим пројекта, у којем наша предузећа користе производе "Интела", задатак је да у наредном периоду осмислимо како да свако дете добије компјутер како би се подигао ниво образовања.

То ће подразумевати активности великог броја људи у припреми и реализацији једног таквог пројекта, додао је Дачић.

"Ми смо, такође, веома заинтересовани да дамо подстицаје за инвестиције 'Интела' у Србији, односно за отварање производних погона и то су теме о којима ћемо разговарати у наредном периоду", рекао је премијер Србије.

Постоје многи пројекти где би наше компаније могле да раде са њима, па чак, како су нам рекли, и на производњи мобилних телефона, напоменуо је премијер.

Дачић је навео да се многа софтверска решења за мобилне телефоне тренутно креирају у Србији, а да сам "Интел" нуди да на основу њихових решења наше локалне компаније чак и производе мобилне телефоне који би били продавани у региону.

Премијер је подсетио да се у сарадњи са ЕУ гради НАНО центар у Србији, и додао да "у наредном периоду Србија може постати лидер у области информационих технологија у региону".

Наша идеја је да у наредном периоду урадимо неколико заједничких пројеката са "Интелом", рекао је Дачић. "Зато сам и позвао новог генералног директора 'Интела' да у септембру са својим сарадницима дође у Србију", рекао је Дачић.

Дачић борави у вишедневној посети Сједињеним Америчким Државама током које ће се састати са представницима највећих светских информатичких компанија, као и са америчким званичницима, укључујући америчког потпредседника Џозефа Бајдена.

Премијер Србије је претходно у Сијетлу посетио "Мајкрософт", а током посете САД-у, премијер ће имати сусрете са менаџментом компанија "Сиско", "Ај-Би-Ем", "Хјулит пакард", "Амазон", "Оракл", "Епл" и "Гугл ентерпрајз".

У делегацији са Дачићем је и амерички амабасадор у Београду Мајкл Кирби. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара