Читај ми!

Добре политичке вести доводе инвеститоре

Премијер Србије Ивица Дачић у Сијетлу разговарао са првим човеком "Мајкрософта" Стивом Балмером о могућностима сарадње. Добре политичке вести доводе инвеститоре, каже Дачић. Балмер импресиониран бројем ИТ стручњака у Србији и верује да има простора за сарадњу са српским компанијама.

Добре политичке вести доводе инвеститоре, каже премијер Србије Ивица Дачић, који са државном и привредном делегацијом борави у вишедневној посети Америци. Дачић каже да је на Србији да што више представи своје потенцијале за улагања и привуче велике компаније попут Мајкрософта да улажу у српски ИТ сектор.

Влада Србије и Мајкрософт обновили су сарадњу после девет година потписивањем уговора вредног 27 милиона долара, којим је Србија обезбедила лиценцу Мајкрософта за државну управу и сервисирање рачунарског софтвера.

Тако је први човек Мајкрософта Стив Балмер обећао премијеру Дачићу да ће на његов позив доћи у Србију како би се на лицу места уверио у инвестиционе прилике.

Балмер каже да је импресиониран бројем ИТ стручњака у Србији и верује да има простора за сарадњу са српским компанијама.

Премијер Србије Ивица Дачић каже да је Балмер био изненађен да смо ми, не само земља која ће куповати њихове производе, већ земља која може да им помогне у производњи хардвера и софтвера уз, како је рекао, помоћ нашег, српског знања.

"Ја мислим да смо се нашли на истој френквенцији и да ће од овога Србија имати велике користи. Отварају нам се велике могућности и треба их искористити. То је све последица и ових добрих политичких вести, односно стабилности у региону и нове позиције Србије", оценио је Дачић.

Састанак је одржан у кампусу у Редмонду, поред Сијетла где је Бил Гејтс започео са стварањем компјутерске империје.

Делегација из Србије упознала се са Мајкрософтовом визијом будућности, али и сазнала све о њиховим програмима који помажу развоју привреде, електронске управе, образовања, одбране, а који ће се једним делом применити и кроз потписани уговор.

Генерални директор Мајкрософта за Србију Југослав Пирић нада се да ће по повратку у Београд бити изграђена јасна платформа развоја информационе технологије као индустријске гране у Србији у којој Мајкрософт има велику улогу и где може да помогне.

"Ми имамо светска искуства радећи са многим владама у свету која можемо да пренесемо у Србију", рекао је Пирић.

У Редмонду 40.000 Мајкрософтових стручњака ради на новим решењима и производима који ће се користити у будућности, а оно што је српска делегација чула и видела свакако ће бити корисно за развој српског ИТ сектора.

Одатле делегација Србије путује у Сан Франциско, у посету Силицијумској долини, колевци ИТ индустрије.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара