Отворена лабораторија за квалитет млека

Лабораторија за испитивање квалитета млека, капацитета 400 узорака на сат почела је да ради на Пољопривредном факултету у Новом Саду. За њену опрему покрајинска Влада, Влада Србије, Пољопривредни факултет и Владе Холандије обезбедили су 111 милиона динара.

На Пољопривредном факултету у Новом Саду почела је да ради савремена лабораторија за испитивање квалитета млека. Лабораторија има капацитет од 400 узорака на сат, односно 60.000 месечно.

За опремање лабораторије су покрајинска Влада, Влада Србије, Пољопривредни факултет и Владе Холандије обезбедили 111 милиона динара.

Декан Пољопривредног факултета у Новом Саду Милан Поповић рекао је да ће та лабораторија бити од користи свима у ланцу млекарске производње.

"Произвођачи млека имаће независну лабораторију и на основу њених резултатат моћи ће да добију и савете стручњака како да корекцијом сточне исхране допринесу квалитету млека и већој продукцији", додао је Поповић.

Председник Владе Војводине Бојан Пајтић рекао је да постоји потреба да се станадари у Србији о квалитету хране прилагоде европским стандардима.

"Код нас често преовладава мишљење да смо и до сада живели без стандарда у исхрани и здравству и да је њихово увођење претеривање. Међутим, високи стандарди у овим областима доводе до тога да је данас просечни животни век у Европској унији 79 година, док је он у Србији 74 године,", рекао је Пајтић.

Покрајински секретар за науку, технолошки развој и високо образовање Драгослав Петровић истакао је да је новосадски Пољопривредни факултет израстао у институцију која је препозната у целом региону по квалитету високог образовања и научних истраживања.

Петровић је најавио да ће покрајинска Влада наредне недеље донети одлуку о упису нове генерације од 568 студената на тај факултет, те да ће студенте усмеравати на области које су према тржишту рада неопходне на подручју Војводине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара