Читај ми!

Јавне финансије под лупом

Почeли разговори представника Србије сa мисијом ММФ-а. Главне теме разговора макроекономска кретања и буџет. Наговештена и могућност преговара о новом аранжману, али без узимања кредита.

Одржавањем пленарне седнице у Народној банци Србије, званично су почели двонедељни разговори делегација Владе Србије и Међународног монетарног фонда о стању у јавним финансијама Србије.

Састанку са мисијом ММФ-а, коју предводи Зузана Мургасова, у НБС присуствују министар финансија Млађан Динкић, вицегувернери НБС Веселин Пјешчић, Диана Драгутиновић, Ана Глигоријевић, председник Савета гувернера НБС Небојша Савић.

У разговорима мисије ММФ-а и делегације Србије биће размотрена економска и финансијска ситуација, мере економске политике, изазови у фискалној политици, оквир монетаране политике и екстерна стабилност земље, навела је НБС.

Мисији ММФ-а биће предочена и средњорочна стратегија економске политике Србије.

Мисији ММФ-а овог пута прикљућиће се и заменик директора Одељења за Европу у ММФ-у Асим Хусаин.  

Представници владе су у раније наводили да ће бити речи о макроекономским кретањима, буџету, а наговештена је и могућност преговара о новом аранжману с ММФ-ом, али без узимања кредита, што би био још један аранжман "из предострожности".

На крају последње посете Београду, 20. новембра 2012. године, мисија ММФ-а је саопштила да је фискална консолидација хитан приоритет власти у Србији и да је тешко достижан планирани буджетски дефицит у 2013. години од 3,3 одсто бруто домаћег производа (БДП).

Последњи аранжман Србије и ММФ-а склопљен је крајем септембра 2011. године, а замрзнут је почетком фебруара 2012. јер је буџет за ту годину одступио од договореног фискалног програма. Тај аранжман је био кредитни, вредности 1,1 милијарде евра, али је склопљен "из предострожности".  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара