Читај ми!

Крај кризе далеко?

Иако је податак да је индустријска производња повећана за 5,2 одсто Министарство финансија представило као знак опоравка српске привреде, економисти су скептични. Стручњаци и привредници упозоравају да са статистиком треба бити обазрив и да је незапосленост и даље велики проблем.

У прва три месеца ове године, економија је расла готово два одсто. Министарство финансија и привреде саопштило је да је индустријска производња повећана за 5,2, а извоз за 22 одсто, што су знаци опоравка српске привреде. Ипак, економисти и привредници упозоравају да је за оптимизам прерано, јер је незапосленост и даље велики проблем.

Статистика показује да се привреда у Србији полако опоравља. Томе је највише допринео извоз "великог фиће" из Крагујевца.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић напомиње да је у прошлој години бруто домаћи производ константно падао, додајући да је то први пут да је БДП порастао, мада свега 1,9 одсто.

"Ми смо само констатовали, без икаквог тријумфализма, да је то добар сигнал, али недовољан. Критиковани смо пре четири године за уговор са 'Фијатом', а 'Фијат' сада држи комплетан извоз Србије. Међутим, Србији је потребно шест, седам 'Фијата'', истиче Динкић.

Економиста Мирослав Здравковић сматра да су позитивни сигнали о опоравку српске економије охрабрујући, али упозорава да са статистиком треба бити обазрив.

"Када се погледају подаци првог тромесечја прошле године и ове, садашњи изгледају сјајно. Међутим, ако узмемо у обзир колико је било лоше у првом тромесечју прошле године због изузетно лоших метеоролошких услова, високог снега који је блокирао и производњу, а искључена је била струја предузећима онда ови подаци нису баш толико добри", наводи Здравковић.

Како је навео, пад производње индустријске био 5,7 посто, а садашњи раст је 5,2 одсто. То значи да није у потпуности надокнађен пад из првог тромесечја прошле године што важи за већину осталих података, додаје Здравковић.

Привредник Топлица Спасојевић сматра да су Србији потребне добре вести, пре свега у економији. За њега су назнаке опоравка привреде исто што и висибабе за пролеће - весници лепшег времена. Ипак, да би се животни стандард грађана заиста побољшао, напомиње Спасојевић, потребно је да привредни раст буде већи од планираних два одсто.

"Мени је важно поред ових статистичких побољшања да се примети и ново запошљавање. Оно ће се десити ако сви заједно завршимо привредни амбијент и реформе које су неопходне", каже члан Савета за привредни опоравак Топлица Спасојевић.

Према његовим речима, потребно је да наш финансијски сектор прилагодимо развојним изазовима који очекују привреду. "То значи да су привреди потребни дугорочни кредити са повољном каматном стопом. Тек тада ће се предузетници упустити у ново инвестирање, што ће значити посао за оне који га данас немају", поручује Спасојевић.

Док се нова радна места не отворе, оно што би могло да помогне да се тренд опоравка српске економије настави је пољопривредна прозводња. Ако временске прилике дозволе, она би могла да буде бар за трећину већа од прошлогодишње.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара