Читај ми!

И штедња и потрошња за спас евра

На франко-немачком самиту у Берлину доведена је у питање могућност Француске и Немачке да спасу евро. Европска комисија је одлучила да Француској продужи рок за смањење буџетског дефицита, што се тумачи као победа француске борбе против кризе потрошњом над политиком штедње коју заговара Немачка.

Традиционални франко-немачки самит у Берлину покренуо је питање могу ли Француска и Немачка да спасу евро. Самит је одржан после одлуке Европске комисије да Француској продужи рок за смањење буџетског дефицита. То се тумачи као победа француске филозофије сузбијања кризе потрошњом над немачком политиком штедње.

Министри финансија Волфганг Шојбле и Пјер Московиси трудили су се да умире и домаће јавности и инвеститоре. Зато нису стављали акценат на чињеницу да Париз одбија немачке захтеве да се сви буџети смање, уравнотеже и умањи спољни дуг чланица Уније.

"Знам да сам овде у Берлину после одлуке Комисије и читао сам новине. Видим да су покренуле многа питања и ја их разумем и хоћу да одговорим. Наравно да смо колега Шојбле и ја дуго и детаљно разговарали о тим питањима. Ништа нећемо држати у тајности", истиче француски министар финансија Пјер Московиси.

Његов немачки колега Волфганг Шојбле објашњава да Француска и Немачка не чине целу Европу али да без сарадње између те две земље ништа у Европи не функционише.

"Тако је почелао уједињење Европе и важно је и за наставак. Ако у неким областима има неких неслагања, можемо од њих да имамо користи и учимо једни од других", истиче Шојбле.

Потрошња не значи неодговорност 

Француска не одустаје од мишљења да је штедња у кризи штетна, али у Француској истичу да то неће значити неодговоран однос према буџету.

"Истина је да је Француска земља која сматра да јој штедња у овом тренутку не треба. Али она је и озбиљна земља која ће водити поуздану политику. Не одбацујемо фискалну одговорост. Ја то сада овде у Берлину обећавам и уверавам вас да ћу то обећање испунити", тврди Московиси.

Немачка и Француска су сагласне да је потребно да се евро брани низом економских мера, и то брзо.

Пјер Московиси је поменуо банкарску унију као приоритетан пројекат који ће бити покренут у најкраћем року.

"На средњи рок, потребне су нам институционалне реформе али с обзиром на то колико се споро доносе политичке одлуке у Европи, мислим да не можемо да чекамо прављење нових уговора Уније", упозорио је Шојбле.

Посматрачи оцењују да је најважније да су и Берлин и Париз помало попустили наговестивши да се штедња и потрошња не морају увек искључивати и да су заједнички стали иза мера за спасавање заједничке валуте и економије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара