Помоћ за мала и средња предузећа

Мала и средња предузећа у општинама на југу и југозападу Србије наредне две године добијаће финансијску и стручну помоћ од америчке агенције за међународни развој (УСАИД). Меморандум о томе потписан је у Влади. УСАИД процењује да ће у наредне две године за стручну и финансијскју поноћ издвојити до 7 милиона долара.

Власници малих и средњих предузећа у 12 општина на југу и југозападу Србије, наредне две године имаће стручну и финансијску помоћ Америчке агенције за међународни развој. О томе потписан меморандум у Влади Србије.

Реч је о општинама са најизразитијим економским и социјалним проблемима, у којима незапосленост достиже и 40 одсто. Индустријски гиганти одавно су посрнули, а приватни сектор се због неповољних услова пословања гаси, или није довољно развијен.

Више од 6000 предузећа имао је Нови Пазар а половина је производила џинс. Данас их је десет пута мање, једва 600. Привредницима није тешко да наброје оно што им највише недостаје, на првом месту купци.

"Потребна су обртна средства јер банкарска средства која су добијала мала и средња предузећа била су зеленашка средства", каже директор фирме "Европа Нови Пазар" Муамер Реџовић.

"Треба да некако успемо да задржимо постојећа радна места, да задржимо постојеће фирме јер је код нас горући проблем тај што наше фирме затварају послове и отпуштају велики број радника", истиче директор Регионалне агенције за развој Санџака Самир Качапур.

Иако је Нови Пазар по становништву најмлађи у Србији, демографска слика осталих општина је суморна. Број пензионера и незапослених је изједначен. Плате и пензије су упола ниже од републичког просека. Стопа незапослености на југу Србије је и до 40 одсто.

"Због тога они јесу у фокусу не само владе него и читаве јавности и решавање тог проблема није проблем једног министарства, једног министра, то је шири друштвени проблем који морамо да решавамо кроз партнерски однос свих", наглашава министарка регионалног развоја Верица Калановић.

Први корак ка прецизнијем пласману средстава 

Меморандум потписан у Влади је први корак ка споразуму који ће прецизирати пласман средстава малим и средњим предузећима. Америчка агенција за међународни развој процењује да ће у наредне две године за стручну и финансијску помоћ издвојити до 7 милиона долара.

"И када помоћ америчке владе и Владе Србије у једном тренутку престане, та мала и средња предузећа ће моћи да наставе рад независно од тога", каже амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби.

Већина фирми из тог сектора бави се израдом текстила, обуће, намештаја, хране или трговином.

"Много је велика разлика међу општинама које су ушле у програм. Оно што је добро је да су у програм ушле и велике општине, у ствари градови Лесковац и Врање", каже директорка Центра за ратвој Јабланичког и Пчињског округа Биљана Станковић.

Мале су наде да ће уз такву помоћ, Лесковац са производњом текстила, повратити титулу српског Манчестера. Довољно је, кажу, да мала и средња предузећа опстану, постану конкурентнија и допринесу смањењу регионалних разлика.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво