Читај ми!

Ускоро прегледнији рачуни за струју

Рачуни за струју ће за неколико месеци другачије изгледати, јер грађани сада не знају колико их истински кошта киловат-час електричне енергије, најавила је министарка Зорана Михајловић. Из дуга за струју треба уклонити део који се тиче камате на камату, каже Михајловићева.

Министарка енергетике, развоја и заштите животне средине Зорана Михајловић је рекла да ће рачуни за струју за неки месец другачије изгледати и да из дуга за струју треба "уклонити део који се тиче камате на камату".

"Рачун за струју данас не изгледа добро и грађани не знају колико су киловата потрошили, нити колико их истински кошта киловат-час електричне енергије", рекла је Михајловићева новинарима, после учешћа на скупу потписника Повеље градоначелника за спровођење енергетских акционих планова у том граду.

Коментаришући репрограм дугова за струју привреде и домаћинстава, Михајловић је рекла да се одлука Уставног суда из претходне године мора поштовати.

"Често се дешава да и кад отпишете камату за 2012. годину, основни дуг је толико велики а испоставља се да је то камата на камату", казала је она и поновила да се тај део мора уклонити.

Оно што још можда може да се уради, то је да се повећа број рата, навела је Михајловић и подсетила да је на иницијативу Министарства енергетике Управни одбор ЕПС-а донео одлуку да продужи рок отписа камате.

"Постоји тачан листинг о томе шта је ваш основни дуг и шта су камате", напоменула је министарка и додала да су у ЕПС-у имали јако добар софтвер за такве податке.

Михајловић је апеловала на привреду и грађане да прихвате репрограм дуга "ма колика им била рата", изражавајући бојазан да би у супротном за месец или два могло да се говори о броју оних који су искључени са електро-мреже.

Она је рекла да систем социјалних карата функционише и да корисници социјалне помоћи већ остварују попусте у погледу гаса и електричне енергије.

"Остали који мисле да могу бити корисници обраћају се локалним социјалним установама које процењују да ли су испуњени услови да добију помоћ и то прослеђују локалној електродистрибуцији", навела је Михајловићева.

Има инвеститора за експлоатацију шкриљаца  

Министарка Михајловић изјавила је да постоје заинтерсовани инвеститори за експлоатацију уљних шкриљаца код Алексинца, али да држава мора да одлучи шта жели у тој области и на који начин ће то експлаотисати.

"Влада, Министарство енергетике и Министарство природних ресурса, рударства и просторног планирања мора да одлуче шта желимо у тој области", рекла је Михајловићева, упитана о томе да ли се планира експлоатација уљних шкриљаца у околини Алексинца.

Према њеним речима, још не постоје прецизна истраживања о количинама којим земља располаже, већ постоје само процене.

"Први корак је истраживање и прецизан податак коликим се количинама располаже, а други корак је на који начин ће бити организована експлоатација. Хоће ли то бити државна компанија, са већинским или мањинским учешћем", навела је министарка и напоменула да се о том другом кораку још није разговарало.

Експлоатација, према њеној оцени, мора да буде сагледана са аспекта заштите животне средине, јер са собом носи и негативан утицај за животну средину.

"Постоје нове технологије, треба да видимо можемо ли их користити, ја сам само за то, а тек онда ићи у експлаотацију", казала је Михајловићева.

Упитана о реструктуирању "Србијагаса", Михајловићева је поновила да ће тај програм бити представљен наредне седмице у Влади Србије. Не откривајући појединости програма, министарка енергетике је још једном нагласила да он мора бити у интерсу потрошача и грађана Србије што подразумева бољу услугу и одрживу цену.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво