Читај ми!

Субвенције "Фијату" не нарушавају конкуренцију

Доделом субвенција "Фијату" не нарушава се конкуренција на тржишту, саопштило ресорно министарство реагујући на критике Делегације ЕУ у Србији. Подстицаје какве је добио "Фијат" може добити било који произвођач аутомобила који испуни исте услове, поручује се из Министарства финансија.

Министарство финаснија и привреде Србије је у одговору Делегацији ЕУ у Србији одбацило наводе да је доделом субвенција "Фијату" нарушена конкуренција на српском тржишту.

Како се наводи у писму министарства, подстицаје какве је добио "Фијат" може добити било који произвођач аутомобила или инвеститор у Србији уколико испуни исте услове.

"Тиме се обезбеђује равноправност и не нарушава конкуренција на тржишту", истиче Министарство финансија и привреде Србије.

"Фијат аутомобили Србија" је, узевши у обзир релативно ниску куповну моћ домаћег становништва, одлучио да подстицаје, добијене за запошљавања нових радника и повећање обима производње, пренесе на крајње потрошаче, што је легитимна одлука те компаније, наводи се у писму.

Министарство је подсетило да је ФАС, која је у Србији већ инвестирао више од 1,2 милијарде евра и до почетка ове године запослио око 2.500 радника и постао највећи српски извозник, донео одлуку да додатно запосли још 1.400 радника до краја 2014. године и уложи додатних 10 милиона евра.

На основу тога, додаје се, Влада је одлучила да ФАС-у одобри подстицаје за запошљавање нових 1.400 радника у износу од 10.000 евра по новозапосленом, што је износ на који могу да рачунају и све друге компаније из аутомобилске индустрије које инвестирају у Србији.

Фабрика "Фијат аутомобили Србија" је домаћим купцима самостално понудио одговарајући попуст за ограничени контигент до 4.600 возила у ограниченом временском периоду, што је мали део планиране производње од 110.000 до 150.000 аутомобила у Крагујевцу.

Додаје се да је тако настала посебна верзија новог модела "фијат 500Л" за српско тржиште, под називом "национале".

То је у складу са њиховом пословном политиком, која је индивидуална ствар сваке компаније појединачно, навело је Министарство финансија и привреде.

Истиче се и да Влада Србије мора да води економску политику која је усмерена на подстицање производње, извоза и отварање нових радних места.

Прецизира се да на основу Уредбе о условима и начину привлачења директних инвестиција која је усклађена са Законом о контроли државне помоћи, сваки произвођач који инвестира у Србији, изгради фабрику и запосли наше грађане може да рачуна на одговарајуће финансијске подстицаје Владе.

То се односи како на стране, тако и на домаће инвеститоре, чиме се обезбеђује једнак третман за све у погледу конкуренције, наглашава се у писму.

Истиче се да је Влада Србије аутомобилску индустрију препознала као једну од стратешких грана привредног развоја, као што је случај и у великом броју земаља чланица ЕУ.

Аутомобилска индустрија у Србији традиционално представља генератор привредног развоја и запошљавања, и веома је важан фактор равномерног регионалног развоја земље, а не треба занемарити ни значај те индустрије као кључног покретача знања и иновација, додаје се у писму Минитарства делегацији ЕУ, наводи се у писму.

Министарство финансија и привреде Србије је 2. априла доставило Делегацији ЕУ објашњење о субвенцијама Фијату.

Представници Европске комисије су раније оценили да Владе Србије треба да преиспита да ли су буџетски подстицаји Фијату у складу с Прелазним трговинским споразумом Србије и ЕУ, пре свега у делу који се односи на државну помоћ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво