Читај ми!

Јужни ток тече по плану

Нема одступања у плановима о почетку градње и пројектованом капацитетуту "Јужног тока", поручују из "Гаспрома", "Србијагаса" и Владе. Градња креће јанура 2014. завршетак је предвиђен за 2016. Радиће се као гасовод са притиском од 16 бара. Деоница кроз Србију коштаће око милијарду и 700 милиона евра.

Јавност о "Јужном току" данима спекулише - од тога да градња касни, до тога да наша земља неће бити транзитна. Из Владе и "Србијагаса" поручују да градњу "Јужног тока" кроз Србију нико не кочи и да су припреме у току. И у "Гаспрому" потврђују да све иде по плану.

"Гаспром" не одступа од плана. "Јужни ток" се, подсећају, гради да би се гас из Русије директно испоручивао на тржиста југоисточне Европе, од којих је једно и Србија.

"Према Акционом плану, који је потписан, почетак градње гасовода Јужни ток планиран је за јануар 2014. године. Пројекат Јужни ток је на правом путу. Завршетак градње и почетак испоруке гаса у Србију планиран је за 2016. годину", кажу у "Гаспрому".

Из Владе Србије поручују да је све спремно за градњу и да су "Србијагасу" дали гаранције. 

Министарка енерегетике, развоја и животне средине Зорана Михајлововић каже да је у парламенту донет Закон о "Јужном току", односно о експропријацији земљишта за "Јужни ток".

"Донет је и Правилник о изградњи гасовода од 16 бара који је неопходан за пројектовање гасовода. У буџету за 2013. годину обезбеђен је новац за почетак експропријације", каже Михајловићева.

У "Србијагасу", који је у среду предао идејни пројекат и спрема тендере, кажу да су већ обишли око 4.000 хиљаде парцела за експропријацију. Градњу прве компресорске станице планирају за крај године.

Генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић каже да није било никаквих одлагања почетка радова.

"Напротив, Јужни ток, у складу са договором који је направљен са Гаспромом се у дан и сат одвија онако како је замишљено. Што се тиче прокламованог датума од 20 децембра прошле године, то је требало да буде симболичка прича да се каже да ће се Јужни ток градити и у Србији и да ту нема никаквих проблема", истакао је Бајатовић. 

Деоница гасовода кроз нашу земљу кошта око милијарду и 700 милиона евра. Поред прихода од транзита гаса, значајна добит очекује се и од производње струје из гасних централа. Планиране су четири, а брине то што пројекта још нема.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво