Читај ми!

Ускоро споразуми о руским кредитима

Споразум о руском државном кредиту за буџет Србије од 500 милиона долара биће потписан идуће седмице, током посете премијера Ивице Дачића Москви, најавио министар Милан Бачевић. Биће потписан и споразум о одобрењу кредита од 800 милиона долара за модернизацију железнице.

Министар природних ресурса Милан Бачевић рекао је да ће током посете премијера Србије Ивице Дачића Москви следеће седмице бити потписан споразум о руском државном кредиту за буџет Србије од 500 милиона долара.

Бачевић, копредседник српско-руског Комитета за економску и трговинску сарадњу, разговарао је у Москви са копредседником руског дела тог комитета, министром енергетике Александром Новаком.

Минситар Баћевић је у Москви казао да ће приликом посете Дачића Русији најављене за 10. и 11. април, бити потписан и споразум о одобрењу кредита од 800 милиона долара за модернизацију железнице Србије.

Предвиђено је, каже Бачевић, и потписивање споразума о узајамном признавању диплома, и о сарадњи у одбрани.

Бачевић очекује да ће бити речи и о могућем укључивању аутомобила, шећера, дувана и сира на листу производа ослобођених царине при извозу робе из Србије у Русију.

Руска страна је "изразила велико задовољство" што је Србија брзо израдила просторни план за гасовод Јужни ток и донела закон којим је гасовод проглашен за национални пројекат, рекао је Бачевић.

Бачевић каже да је Србија била спремна да још 20. децембра постави камен темељац за гасовод Јужни ток, али касне извођачки пројекти, које треба да ураде српска и руска страна.

"Руска страна је изразила озбиљну забринутост" због тога што је Србија потписала Трећи енергетски пакет са ЕУ, јер Русија сматра да ће бити "штетан" за српско-руску сарадњу од 2015. године, када Београд треба да преузме обавезе из тог споразума, рекао је Бачевић.

Бачевић је рекао да је Русија заинтересована за учешће у експлоатацији нафтних шкриљаца у Алексинцу, за енергетски комплекс Ковин и за продужење дозволе за истраживање нафтних и гасних ресурса, до 2020. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво