Објашњење за субвенције Фијату

Министарство финансија доставило је делегацији ЕУ у Србији детаљна објашњења о субвенцијама које добија "Фијат" за производњу у фабрици у Крагујевцу.

Делегација Европске уније у Србији добила је детаљна објашњења Министарства финансија и привреде Србије о субвенцијама које добија италијанска компанија "Фијат" за производњу у фабрици у Крагујевцу, речено је агенцији Бета у Делегацији ЕУ.

"Добили смо писмо Министарства финансија о субвенцијама 'Фијату' и проучавамао га", навели су у Делегацији.

Министарство финансија и привреде Србије доставило је Делегацији ЕУ објашњења о субвенцијама "Фијату", након што су представници Европске комисије оценили да Влада Србије треба да преиспита да ли су буџетски подстицаји тој компанији у складу са Прелазним трговинским споразумом, пре свега у делу који се односи на државну помоћ.

Европска комисија је таквом оценом реаговала на недавну одлуку Фабрике аутомобила Србија (ФАС) да купцима у Србији омогући куповину аутомобила модела "фијат 500Л", произведеног у Крагујевцу, по цени нижој од тржишне за 3.000 евра.

Представници Европске комисије су сматрали да је таква одлука последица субвенције коју је "Фијат" добио из буџета Србије за продају аутомобила из фабрике у Крагујевцу, која је у заједничком власништву "Фијата" и државе Србије.

Објашњење Министарства финансија Србије је да куповину "фијата 500 Л" по нижој цени финансира "Фијат", а не држава Србија, која је субвенционисала отварање нових радних места у крагујевачкој фабрици.

"Фијат" се, како је објашњено, отварањем 1.400 нових радних места у Крагујевцу квалификовао да добије подстицајне мере од државе, а менаџмент компаније је одлучио да тај новац усмери на субвенционисање куповине "фијата 500Л" у Србији.

Европској комисији жалили су се увозници возила у Србији који сматрају да је нарушена конкуренција на тржишту аутомобила. Они су затражили и мишљење Комисије за заштиту конкуренције Србије.

"Сваког произвођача аутомобила који инвестира у домаћу аутоиндустрију, изгради фабрику у Србији и запосли наше грађане Влада Србије и Министарство финансија и привреде подржаће на исти начин и под истим условима као што је подржан долазак 'Фијатове' инвестиције", саопштило је Министарство финансија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво