Читај ми!

Скупа сетва, танак принос

Стручњаци упозоравају да ће њиве због беспарице остати без потребних количина минералног ђубрива које највише утиче на принос усева. Регистрована газдинства већ од првог маја могу да рачунају на субвенције по хектару - шест хиљада динара, уз регрес за дизел гориво.

Чим време дозволи, почиње сетва, најпре шећерне репе, па осталих култура. Прошла година оставила је земљораднике без очекиване зараде. Стручњаци упозоравају да ће и овог пролећа, због беспарице њиве остати без потребних количина минералног ђубрива које највише утиче на принос усева.

И ове године кукуруз ће заузети највеће површине, више од милион хектара. Има довољно репроматеријала, али је скупљи него лане.

"Прошле године сам за сетву по хектару дао 60 хиљада динара за репроматеријал. Ове године сетва ће изаћи 20 до 25 одсто више", каже Илија Мијановић из Врбаса.

Милован Булајић из Врбаса каже да су људи истрошени и да очекују помоћ државе, јер је како каже "све скупо".

Пре двадесетак година пољопривредници су годишње куповали милион и по тона минералног ђубрива, прошле само 600 хиљада тона. На њиве се баци око 150 килограма ђубрива по хектару, а требало би бар три пута више.

Драго Цвијановић из Института за економику пољопривреде каже да је чињеница да ће се смањити потрошња минералних ђубрива који највише утичу уз квалитетну сорту односно хибрид на висину приноса.

Регистрована газдинства већ од првог маја могу да рачунају на субвенције по хектару - шест хиљада динара, уз регрес за дизел гориво.

Из ресорног министарства поручују да пољопривредници, приликом куповине регресираног дизела, најпре провере да ли их, на пумпи, имају на списку.

Државни секретар у Министарству пољопривреде Данило Голубовић каже да они који први пут региструју своја газдинства можда ће бити касније унети у базу података па их је замолио да када дођу на пумпу прво провере да ли су унети у базу података.

Дизел гориво скупље је него прошле године, са 135 скочило је на 149 динара за литар, па ће 50 динара регреса за литар нафте ипак умањити трошкове сетве.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво