Читај ми!

Шта све треба знати при куповини стана

Куповина стана за многе грађане могућа је само уз помоћ кредита. Због бројних нејасноћа, Национална корпорација за осигурање стамбених кредита организје серију бесплатних семинара за саветовање под називом "Испуни свој сан - купи стан".

Како би одговорила на бројне недоумице, Национална корпорација за осигурање стамбених кредита покреће бесплатне семинаре за грађане - "Испуни свој сан - купи стан", где ће заинтересовани грађани моћи да добију практичне савете.

Семинари ће се одржавати сваке последње суботе у месецу, а први је у суботу 30. марта у 10 сати просторијама Министарства финансија и привреде у Булевару Краља Алекандра 15.

Саша Јовановић, из Националне корпорације за осигурање кредита сматра да су ови семинари намењени свима који размишљају о куповини стана.

''Желимо да позовемо све заинтересоване грађане да присуствују нашим семинарима, ми ћемо се потрудити да што детаљније, што приближније објаснимо све потенцијалне ризике са којима се људи суочавају приликом куповине стана, како изабрати банку и наравно све ризике са којима се корисници кредита суочавају приликом отплате која може трајати и 20-30 година. Пре свега мислим на валутни ризик и ризик промене каматних стопа", објашњава Јовановић.

Последње три године бележи се пад промета некретнина, па и захтева за кредите. Док је прошле године одобрено за четвртину мање комерцијалних кредита него 2011, у прва три месеца ове године број захтева је већи за 20 одсто него у истом периоду прошле године.

Мирослав Ребић из Сосиете женерал банке каже да је тажња за комерцијалним кредитима константна, док је тражња за субвенционисаним кредитима сезонска, односно углавном је већа у периодима када програми субвенција почињу.

"То је случај био ове године, недавно су кренули субвенционисани стамбени кредити и већина захтева која се у овом тренутку подноси јесу субвенционисани стамбени кредити'', каже Ребић.

Држава је из буџета ове године определила милијарду и 700 милиона динара за субвенције кредита за куповину станова у новоградњи. Од нове године поднето је око 400 захтева што је два пута више него у истом периоду лане.

Тања Кнежевић из Банке Интезе, каже да је инересовање за стамбене кредите добро и да постоји тренд раста из године у годину.

Према њеним речима, у односу на комерцијалне кредите, где је обавезно учешће грађана 20 одсто, за грађане је приликом опредељивања који ће модел узети значајна чињеница да је код субвенција учешће 10 одсто.

До сада је Национална корпорација за осигурање кредита осигурала 80.000 стамбених кредита. Просечан корисник кредита има око 40 година и узео је кредит на 20 година, са учешћем од 17 одсто. Више од од 400 корисника не може да отплаћује своје кредите.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво