Читај ми!

Банке на Кипру још не отварају врата

Иако је најављено да ће кипарске банке отворити своје пословнице, централна банка те земље одлучила да остану затворене до четвртка. Филијале банака затворене пре недељу дана због навале штедиша које су похитале да подигну свој новац у страху од пропасти банака.

Централна банка Кипра саопштила је да ће све банке бити затворене до четвртка, променивши своју ранију одуку, према којој би пословнице отвориле своја врата у уторак. Пословнице су затворене већ недељу дана због велике навале штедишта који су желели да подигну новац у страху од пропасти банака.

У саопштењу банке истиче се да је таква одлука донета како би се осигурало "глатко функционисање банкарског система", преноси Ројтерс.

На састанку министара финансија ЕУ у Бриселу постигнут је договор са владом Кипра о наставку давања кредита од 10 милијарди евра за помоћ кипарским банкама које су "у црвеном", јер имају обезвређене грчке обвезнице.

Претходно, Кипарска централна банка рекла је да ће већина банака отворити своја врата у уторак, са изузетком Лаики банке, која би требало да буде реструктуирана, и Банке Кипра, која ће врата отворити у четвртак.

Процењује се да ће реструктурирање тих банака коштати 4,2 милијарде евра, а потенцијални инвеститори могли би изгубити до 40 одсто улога.

Код тих банака, лимит за повлачење новца са банкомата је 100 евра дневно, и тако до четвртка. Код других банака неће бити ограничења.

Кипар је постигао договор с представницима међународне кредиторске тројке: Европске уније, Међународног монетарног фонда и Европске централне банке, према којем ће једнократно бити опорезовани банкарски улози већи од 100.000 евра. Кипар ће заузврат наставити да добија међународну помоћ за оздрављење банака.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво