Читај ми!

Боља економска сарадња Србије и БиХ

Унапређење спољнотрговинске размене и повећање обима узајамних инвестиција циљ су Протокола о економској сарадњи између Србије и БиХ, који су у Београду потписали министри две земље, Расим Љајић и Мирко Шаровић.

Министар трговине и телекомуникација Србије Расим Љајић и министар спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине Мирко Шаровић потписали су у Београду Протокол о економској сарадњи.

Циљ Протокола је унапређење спољнотрговинске размене и повећања обима узајамних инвестиција.

Љајић је рекао да је Босна и Херцеговина треће извозно тржиште Србије и пети спољнотрговински партнер, што показује колико је важна за привреду Србије.

"Постоји простор за унапређење спољнотрговинске размене, која износи око 1,2 милијарде евра и обима медјусобних инвестиција", рекао је Љајић.

Према његовим речима, приоритетне области сарадње Србије и Босне и Херцеговине су пољопривреда, прехрамбена индустрија, енергетика, заштита животне средине, фармацеутска и хемијска индустрија, металски комплекс.

Љајић је најавио да је договорено да до јуна буду потписани споразуми о заједничком наступу на трећим тржиштима, заштити животне средине, споразум у области енергетике, друмском саобраћају и граничним прелазима.

То ће, како је рекао Љајић, створити добру климу за унапређење сарадње две земље. Шаровић је нагласио да је Србија један од најважнијих трговинских партнера Босне и Херцеговие и да потенцијали сарадње "ни издалека нису искоришћени".

Он је позвао министра Љајића да посети Босну и Херцеговину и навео да би та посета могла да буде половином ове године, уз пословни форум.

Шаровић је оценио да ће потписивање протокола о међусобном признавању докумената у области воде и дијетских производа поједноставити процедуре на граничним прелазима и олакшати пословање.

Потокол о економској сарадњи потисан је после прве седнице Заједничке комисије за економску сарадњу Србије и БиХ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије