Читај ми!

Кипарска банкарска ноћна мора

Банкарски систем на Кипру је пред колапсом, грађани су огорчени, а званична Москва протестује због угрожавања имовине руских грађана. Парламент је за уторак одложио судбоносну расправу о увођењу пореза на банкарске депозите, а председник настоји да коригује споразум са ЕУ и ММФ-ом.

Кипарски Парламент одложио је за уторак расправу о порезу на банкарске депозите, који је услов да земља од међународних кредитора добије зајам од 10 милијарди евра.

Кипрани су огорчени, а руски званичници сматрају да је одлука о порезу неправедна и опасна, и да би имала лоше последице по имовину руских држављана.

Власти Кипра упозоравају да би, без те мере, већ сутра могло да дође до колапса банкарског система.

Споразум са ЕУ и ММФ-ом захтева да сви грађани који на рачунима у кипарским банкама имају мање од 100.000 евра, плате једнократни порез од 6,75 одсто, а они који имају више од те суме 9,9 одсто. Кипарске банке затворене су због празника, али неће радити ни наредна два дана да би се избегло масовно подизање новца. Многи Кипрани изашли су на улице.

Огорчени Кипрани жале се да је реч о озбиљном кршењу права на имовину и да држава покушава да им одузме оно што су стицали годинама.

Кипарски председник настоји да коригује споразум, тако да се порез на депозите испод 100.000 евра смањи на три одсто, а на веће депозите повећа на 12, или да се ослободе пореза грађани са улогом испод 20.000 евра.

Русија жестоко критикује споразум који доводи у питање и намеру те земље да реструктурира кипарски дуг и ублажи услове отплате раније одобреног зајма.

"Треба рећи отворено - то личи на отимање туђег новца. Не знам чија је идеја, али на то личи. Наставићемо консултације, али мораћемо да прилагодимо и наше ставове", каже руски премијер Дмитриј Медведев.

Политички аналитичар Николај Петров објашњава да новац руских клијента чини између једне четвртине и једне трећине укупног новца у кипарским банкама.

"За Русе је Кипар, пре уласка у ЕУ, био идеална офшор дестинација, где су куповали некретнине и користили привилеговане банкарске услуге", каже Петров.

У Европској унији и Европској централној банци немају ништа против да се услови споразума измене.

"Подржавамо напоре председника и народа Кипра да тој земљи донесу финансијску стабилност и врате је на колосек одрживог привредног раста", каже Сајмон О'Конор, портпарол Европске комисије.

Под утицајем кипарске кризе берзе широм континента бележе значајан пад. Кипар је четврта чланица еврозоне која мора да добије пакет помоћи како би спасла банке.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије