Читај ми!

Кина пред економским изазовом

Ново кинеско руководство суочено је са изазовом да подстакне економски раст и одржи стабилност економије. И поред тога што је прошле године раст био најнижи од 1999. године, власти тврде да још увек нема разлога за бригу.

Смена генерација у државном врху Кине, која се обавља једном у 10 година, завршена је ове недеље. После шефа државе и премијера, именовани су и чланови владе. Пред новим руководством је изазов да подстакну економски раст и одрже стабилност економије.

Годинама се сматрало да доња граница економског раста, неопходна за стабилност друштва, износи осам одсто. Први пут од 1999. године Кина је прошлу годину завршила са растом од 7,8 одсто, али власти тврде да још увек нема разлога за бригу.

Економиста Сјао Хан наводи да је, током протекле деценије, Кина остварила просечан годишњи економски раст од 10,7 одсто, што је далеко изнад светског просека од 3,9 одсто.

"Сматрамо да је смањивање стопе економског раста достигло минимум и да се тренд сада мења. Најважније је да одржимо стабилну запосленост. Сваки проценат стопе економског раста креира 1,2 милиона радних места, а годишње нам је потребно око 10 милиона нових. Зато је економски раст од осам одсто разуман", рекао је Хан.

Главни разлог за успоравање економског раста је претерана зависност од извоза на америчко и европско тржиште, које је највише погођено кризом.

Да би кинески економски модел остао успешан, ново руководство мора на известан начин да га промени. Главна промена састоји се у томе да домаћа потрошња надокнади смањену тражњу у иностранству.

У Кини не престаје велика селидба становника из села у градове, где су зараде веће. Тиме се повећава средња класа са јаком куповном моћи. Домаћа потрошња се подстиче и бројним повластицама у виду јефтиних станова и повољних кредита.

Промена начина економског развоја огледа се и у изласку на нова тржишта, попут афричког, али и на европском има неискоришћених могућности.

Потпредседник "Инспур групе" Жанг Донг каже да су информационе технологије будућност и свака земља у тој области има могућност да сарађује са Кином.

"Чини нам се да су могућности за сарадњу са Србијом велике и желимо да у вашој земљи нађемо партнере" истиче Гао Баофенг, менаџер "Инспур групе".

Прошлогодишњи бруто домаћи производ Кине износио је 8.280 милијарди долара, чиме је учврстила статус друге највеће економије у свету. По економској моћи, испред ње је једино Америка, али није искључено да у следећих 10 година две земље замене места.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије