Читај ми!

Кипрани повлаче паре из банака

Сви који имају у кипарским банкама мање од 100.000 евра мораће да плате једнократни порез од 6,75 одсто, док је на веће депозите порез 9,9 одсто. Ова одлука је донета пошто је Кипру одобрен зајам од 10 милијарди евра за санирање банкарског система.

Многи грађани Кипра пожурили су данас да испразне своје банковне рачуне, после договора о међународном зајму којим ће бити уведени нови банкарски намети.

Министри финансија ЕУ и Међународни монетарни фонд договорили су се да одобре Кипру пакет помоћи од 10 милијарди евра. Кипар, који је тражио 17 милијарди евра помоћи, за узврат мора да смањи дефицит, повећа порезе и реформише банкарски систем.

Према споразуму, сви грађани који на својим рачунима имају мање од 100.000 евра мораће да плате једнократни порез од 6,75 одсто, док ће на веће банкарске депозите морати да буде плаћен порез од 9,9 одсто.

Испред многих банкомата формирани су редови, а оне банке које иначе данас раде, затвориле су своје филијале након налета грађана који су желели да подигну своју уштеђевину.

Председник Еврогрупе Јерун Дијселблум прецизира да ће на тај начин бити прикупљено 5,8 милијарди евра. "Због величине банкарског сектора Кипра, морамо да направимо посебан програм. Он укључује и приватне улагаче", објашњава Дијеселблум.

Министар финансија Михалис Сарис бранио је своју одлуку да прихвати увођење једнократних пореза, рекавши да је то била најмање штетна опција и да је то начин да се спречи потпуни банкрот земље.

Председник Кипра Никос Анастасијадес, који је раније уверавао грађане да неће прихватити споразум који захтева од депонената да поделе губитке, рекао је данас да је та одлука донета да би се земља сачувала од финансијског слома.

Анастасијадес је саопштио да Кипар није имао других могућности осим да прихвати пакет помоћи од међународних зајмодаваца, који захтевају увођење пореза на банкарске депозите.

Без тога, додао је Анастасијадес, у уторак би дошло до колапса целог кипарског банкарског система, јер би тада Европска централна банка обуставила финансирање кипарских проблематичних банака.

То би изазвало банкрот земље, а могуће и излазак из еврозоне. Порезом на депозит се избегавају и већа смањења плата и повећања пореза, рекао је председник Кипра.

У Бриселу кажу да је та мера неопходна, јер је банкарски сектор острвске државе није сразмеран привреди.

На приватним рачунима кипарских банака је 70 милијарди евра, а трећина власника рачуна су странци, углавном из Русије и Велике Британије.

Москва је спремна да Кипру ублажи услове за враћање кредита од две и по милијарде евра.
"Руска влада спремна је да помогне Кипру продужењем рока за враћање дуга и смањењем камате на кредите", каже европски комесар за економска и монетарна питања Оли Рен.

Кипар од Москве, међутим, тражи још 15 милијарди евра кредита. Русија годинама замера Кипру то што је олако дао држављанство многим руским милионерима, дозвољавајући им да перу новац у острвским банкама.

Као одговор, у Русију је стигло 70 милијарди евра инвестиција са Кипра, учинивши ту земљу другим инвеститором у Русији.

Кипар је четврта чланица зоне евра која је добила пакет помоћи како би спасила своје банке.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије