Читај ми!

Мисија ММФ-а долази 8. маја

Једна од тема састанака са мисијом ММФ-а, која долази 8. маја, биће преговори о новом аранжману, рекао Млађан Динкић. Нама је ММФ потребан због кредибилитета да бисмо оборили каматне стопе и да би нам њихови савети олакшали стуктурне реформе, каже министар финансија.

Мисија Међународног монетарног фонда долази у Београд 8. маја, најавио је министар финансија и привреде Млађан Динкић. 

Једна од тема састанака биће преговори о новом аранжману ММФ и Србије, рекао је Динкић новинарима у Скупштини Србије.

"Преговори с мисијом ММФ би требало да трају две недеље, а ако се успешно окончају, до краја јуна бисмо склопили аранжман", рекао је Динкић.

Додао је да ће с мисијом ММФ раговарати о средњорочним мерама eкономске и фискалне политике Србије.

"Нама је циљ да ове године зауставимо раст јавног дуга и да га у следећој години оборимо, а све иде у том правцу", оценио је Динкић.

Србији, по његовим речима, није потребан новац ММФ ни за буџет, ни за девизне резерве.

"Нама је ММФ потребан због кредибилитета да бисмо оборили каматне стопе и да бисмо уз њихове савете лакше дошли до стуктурних реформи које треба спровести на средњи рок", казао је Динкић.

На крају последње посете Београду, 20. новембра 2012. године, мисија ММФ је саопштила да је фискална консолидација хитан приоритет Владе Србије и да ће бити тешко постићи да буџетски дефицит 2013. године буде само 3,3 одсто бруто-домаћег производа.

Последњи аранжман Србије и ММФ склопљен је крајем септембра 2011. године, а замрзнут је почетком фебруара 2012. јер је државни буџет Србије за ту годину одступио од договореног фискалног програма. Тај аранжман је био кредитни, вредности 1,1 милијарде евра, а склопљен је "из предострожности".

Преговори са Емиратима о партнерству са "Јатом"

Министар Млађан Динкић најавио је да ће последње недеље марта у Уједињеним Арапским Емиратима (УАЕ) преговарати са компанијом "Етихад" о могућности стратешког партнерства са "Јатом".

"Решио сам да се укључим у те преговоре да бисмо покушали да једну од најпрофитабилнијих компанија данас у свету доведемо да преузме менаџмент "Јата", иако би они били мањински партнери", рекао је Динкић новинарима у Скупштини. 

Министар је рекао да се са УАЕ разговара и о улагању у теретни терминал на београдском аеродрому, за извоз воћа и поврћа у свет.

Динкић је додао да ће се разговорати и с компанијом "Мубадала" о улагању у Јат технику, чиме би комплетирала сарадња у области авиосабраћаја, и о потенцијалном инвестирању у изградњу фабрике полупроводника и чипова у Београду, а разговара се и о улагању у некретнине.

Динкић је рекао да су Емирати заинтересовани да играде хотеле и трговинске центре. Приликом боравка у Србији шеик Мухамед Бин Зајед ал Нахјан је изразио жељу да изгради "нешто на Копаонику", рекао је Динкић.  

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара