Читај ми!

Ускоро план за обнову српске индустрије

План за обнову индустрије Србије биће завршен у наредних месец и по дана, најавио државни секратар Министарства финансија Александар Љубић. Посебна пажња ће бити посвећена приоритетним областима привреде - аутомобилској и ИТ индустрији, пољопривреди и одбрамбеној индустрији.

Државни секретар у Министарству финансија и привреде Александар Љубић изјавио је да ће Национални план за реиндустријализацију Србије бити завршен у наредних месец и по дана и да ће у њему посебна пажња бити посвећена приоритетним областима привреде - аутомобилској и ИТ индустрији, пољопривреди и одбрамбеној индустрији.

Љубић је, у изјави Танјугу, најавио да ће поводом израде плана бити организована широка јавна расправа у коју ће бити укључени послодавци, чланови Националног савета за привредни опоравак и други стручњаци у земљи.

Истичући да се тај план наслања на Стратегију индустријског развоја Србије од 2011. до 2020. године, он је навео да су њиме обухваћене привредне области које су дефинисане као приоритетне - аутомобилска индустрија и произвођачи компоненти, индустрија информационих технологија, пољопривредна и прерађивачка, као и одбрамбена индустрија.

Према Љубићевим речима, акциони план, као кровни документ, дефинисаће приоритете у спровођењу процеса реиндустријализације, и у његово спровођење биће укључена сва министарства.

"Веома је битно укључивање других министарстава у извршење акционог плана, пре свега Министарства просвете, јер данас не можете имати, рецимо, стратегију развоја ИТ индустрије без промена у образовном систему. С друге стране, такође, не можете развијати аутомобилску индустрију без појачавања кадрова у тој области", навео је Љубић.

Нагласивши важност синергије свих чинилаца у друштву, а посебно универзитета, у реализацији акционог плана, Љубић је навео да је јасно који су сектори индустрије у овом тренутку приоритетни за државу, али да то не значи да се неће бавити и другим индустријским гранама.

У оквиру процеса реиндустријализације, према његовим речима, предвиђене су разне врсте подстицаја и помоћи предузећима - од развијања индустријских паркова, помоћи око пореза и доприноса, здравственог осигурања, и у многим другим елементима зависно од врсте индустрије.

Љубић је истакао да је реиндустријализација у Србији увелико у току, и да се за сада најдаље отишло у аутомобилској индустрији, где поред Фијата, ради 150 најзначајнијих светских компанија које производе аутокомпоненте.

"Оно што је суштински битно, не раде све за Фијат. Један део њих ради за Фијат, док одређене компаније имају производњу у Србији и раде искључиво за извоз", прецизирао је државни секретар.

Подстицање извоза "Фијата" и других компанија из аутомобилске индустрије, подстицање извоза софтера, пољопривредних производа, посебно после спровођења плана наводњавања, смањиће спољнотрговински дефицит земље и донети нова радна места, рекао је Љубић, и додао да се ове године само од Фијата очекује две милијарде евра извоза, и још милијарду од извоза аутоделова.

"Омогућићемо и да велики број малих и средњих предузећа, која чине 'кичму' привреде, добије могућност да ради за велике системе и синергијом та два фактора, великих компанија и малих и средњих предузећа, учинићемо да у овој години, број незапослених престане да расте, и да се у наредним годинама постепено повећава број запослених", закључио је Љубић. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара