Читај ми!

Пореском контролом против сиве економије

Сиву економију треба сузбити ефикасном пореском контролом, поручио председник Привредне коморе Србије Милош Бугарин. Дуги низ година контрола усмеравана искључиво на уредне пореске платише, каже Бугарин. Велики проблем недовољан број инспектора, оценио в.д. директора Пореске управе Иван Симич.

Ефикасном пореском контролом треба сузбити сиву економију, јер је "дуги низ година" контрола усмеравана искључиво на уредне пореске платише, оценио је председник Привредне коморе Србије Милош Бугарин.

"Ван контроле су остајали они који немају регистровано пословање, нису регистровани као порески обвезници, а ненамерне грешке легалних пореских обвезника строго су кажњаване", рекао је Бугарин током осме по реду јавне расправе о реформи пореског система у Србији.

Бугарин је подсетио и на захтев ПКС-а да се обезбеди "једнообразно поступање" пореске администрације у контроли, тако што би се увела обавезујућа упутства.

"Неспорно је да је пореска администрација независна у утврђивању пореских чињеница, али то не значи да инспектори могу слободно да тумаче законске одредбе", нагласио је Бугарин.

Ситуација у којој су прописи нејасни и непрецизни, а мишљења министарстава необавезујућа, често, како је рекао, доводи пореске обвезнике у неравноправан положај.

Вршилац дужности директора Пореске управе Министарства финансија Иван Симич је напоменуо да порески обвезници својим доприносима пуне буџет и да им се зато мора омогућити најлакши начин за измиривање обавеза.

Симич је рекао да у Србији, за разлику од неких других држава, не постоји институција пореских саветника и да ће бити потребно 10 до 15 година да се таква институција формира.

Симич је навео да ће Пореска управа наставити да ради на сузбијању сиве економије, али је истакао да је велики проблем и недовољан број инспектора, којих има око 700, а потребно је "још пар стотина".

Иван Симич оценио је и да порески обвезници веома споро прелазе на електронско пословање и да је то један од највећих проблема у реформи Пореске управе.

"Уколико порески обвезници до 31. јула 2014. не пређу на електронско пословање имаће великих проблема, јер се након истека тог рока неће примати пријаве које нису електронске", рекао је Симич.

Симич је додао да је циљ да се што више пореских обвезника пребаци на електронско пословање, јер то олакшава рад и доноси уштеде.

Пореска управа, како је навео, жели да олакша плаћање пореза и пословање пореским обвезницима, а циљ је и да се уведе јединствени начин рада свих пореских управа по регионима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара