Читај ми!

Године умањују кредитну способност

Пензионери су пожељни као банкарски клијенти, али проблем може да настане када "због смањених менталних способности" не могу ваљано да брину о финансијама. Поштанска штедионица тврди да у случајевима деменције штити интересе власника текућег рачуна.

Због старости, сваки пети клијент има смањену способност расуђивања, тврде у Поштанској штедионици. Ових дана позивају милион власника да продуже текуће рачуне, важење платних картица или да се изјасне да ли ће користити минусе.

У Поштанској штедионици, у случајевима деменције или непокретности лица, штите интересе власника текућег рачуна, без обзира на овлашћења клијената.

Зоран Росић из Штедионице објашњава да је у питању специфична ситуација у којој банка, као финансијска институација, нема право да процењује менталну способност свог корисника.

"Међутим, уколико клијент, основни корисник, дође на шалтер са овлашћеним лицем, радник банке може проценити статус и уз консултације са шефом закључити или не закључити уговор", каже Росић.

Највећи број кредита и позајмица пензионерима не прелази 200 хиљада динара. Међутим, шта ако се пензионери укључе у озбиљније кредите, попут оних за адаптације или готовинске.

Адвокат Драгољуб Ђорђевић каже да је потребно ангажовати стручњака када се посумња у урачунљивост или способност схватања особе која сачињава неки правни посао.

"То је најчешће психијатар који ће утврдити да ли је таква особа потпуно кадра да схвати своје поступање и шта ће учинити потписивањем одређеног банкарског посла", објашњава Ђорђевић.

Србија је једна од земаља с најстаријом популцијом у Европи. Пензионери, међутим, годишње приме новца више него што је ниво пласираних кредита банака становништву. Отуда ће Србија имати све више услуга у вези са индустријом старења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије