Промоција техничких наука

За информационо-технолошки сектор у Србији биће обезбеђена бесповратна средства за стартап кредите до 25.000 евра. У наредном периоду усресредићемо се на промоцију техничких наука, повећаћемо квоте на факултетима, увешћемо такмичења и награде за средњошколце, рекао Млађан Динкић у Новом Саду.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић најавио је помоћ и подршку ИТ сектору у Србији тако што ће бити обезбеђена бесповратна средства за стартап кредите до 25.000 евра.

"У наредном периоду усресредићемо се на промоцију техничких наука, повећаћемо квоте на факултетима, увешћемо такмичења и награде за средњошколце као једну врсту подстицаја за младе који се определе ка овим занимањима", рекао је Динкић у Новом Саду, наводи се у саопштењу.

Он је додао да ће држава помоћи и тако што ће ИТ компаније ослободити од плаћања доприноса на здравство и на незапосленост, а овај сектор ће моћи да рачуна и на помоћ приликом наступа на тржиштима као што су тржишта Блиског Истока и северне Африке.

"Ми желимо да помогнемо овим компанијама, јер ћемо тиме зауставити одлив мозгова из Србије. Ако будемо кренули више да улажемо у овај сектор мислим да ћемо људе који су раније отишли из земље успети да вратимо", рекао је Динкић.

Динкић је рекао да је Србија прошле године направила 300 милиона евра од извоза софтвера и додао да тај износ може да се у наредним годинама вишеструко увећа.

У саопштењу се додаје да је Динкић у Новом Саду посетио и компанију Schneider ДМС која запошљава 1.000 младих инжењера из Новог Сада и Војводине, а успотавила је и јаке везе за Факултетом техничких наука и Природно-математичким факултетом у Новом Саду одакле се регрутују нови кадрови.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 18. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије