Читај ми!

Љајић позвао Италијане да инвестирају

Постоје могућности да се значајно унапреди сарадња Србије и Италије, као и да робна размена и инвестиције буду много веће него сада, рекао министар Расим Љајић који борави на Пословном форуму у Италији.

Министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникације Србије Расим Љајић рекао је да постоје могућности да се значајно унапреди сарадња Србије и Италије и да робна размена и инвестиције буду много веће него сада.

Љајић је на Пословном форуму Удружења индустријалаца Милана и покрајине Ломбардија у Милану рекао да присуство великог броја привредника из Србије и Италије на том скупу показује да постоји интерес за јачање сарадње.

Министар је позвао привреднике из Италије да посете Србију и виде могућнсти за нова улагања и ближе се упознају са повластицама за инвеститоре, међу којима су и субвенције од 4.000 до 10.000 евра по отвореном радном месту.

Према његовим речима обим робне размене Србије и Италије је око четири милијарде евра, а Италија је други по значају спољнотрговински партнер Србије и један од пет највећих страних инвеститора.

"То су референце које дају слику могућности и једне и друге земље. Те могућности још нису искоришћене. Има простора и за повећање робне размене и обима инвестиција", истакао је Љајић и додао да Србија и Италија имају добре политичке односе и комплементарне привреде.

Најбоља препорука за све италијанске привреднике који размишљају да улажу у Србију, истакао је Љајић, јесу 600 италијанских предузећа и компаније који послују на српском тржишту, запошљавају 20.000 радника и остварују годишњи приход од 2,5 милијарди евра.

Како је додао Љајић, италијанске банке држе 25 одсто банкарског тржишта Србије, а осигуравајуће куће 44 одсто.

Министар је рекао да је идеја да се искористе споразуми о слободној трговини које Србије има и да се пронадју трећа тржишта и прошири извоз у земље северне Африке и Блиског истока.

"Чињенина је да и Србија и Италија пролазе кроз период економске кризе и то је додатни разлог који нас упућује једне на друге да тражимо модалитете изласка из кризе и опоравка наших економија", рекао је Љајић.

Према његовим речима, Србија је прошле године имала пад од два одсто
бруто домаћег производа (БДП), а да је план Владе да у 2013. години раст БДП-а буде између два и 2,5 одсто.

"Тај план базирамо на повећаном извозу привлачењу страних инвестиција и великим инфраструктурним пројектима који треба да се реализују у Србији. То је шанса и за италијанске привреднике и инвеститоре", оценио је Љајић.

Подсетио је и да Италија и Србије од 2009. године имају потписан споразум о стратешком партнерству.

Љајић је захвалио Италији за све оно што је учинила да подржи Србију у процесу европских интеграција.

"Та подршка је безусловна, константна и нешто што чини да је Србија сваким даном ближа пуноправном чланству, иако смо свесни да ће тај пут бити дуг", додао је Љајић.

На пословном форуму у Милану учествују и представници Привредне коморе Србије и Агенције за страна улагањаи промоцију извоза Србије (СИЕПА), као и предузећа Полиестер из Прибоја, Фрувела из Лајковца, Јавор из Ивањице, Гома лајн из Крагујевца, Грађевинар из Београда, Фармаком из Шапца и Веком из Бездана.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 18. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије