Читај ми!

Ресетовање европског банкарства

Немачка, Француска и Велика Британија одлучиле да своје банкарске секторе подвргну новој законској регулативи како би економију и пореске обвезнике заштитиле од неодговорног банкарског пословања. Ако малопродајне операције не одвоје од ризичних инвестиционих подухвата, британске банке ће, тако, бити подељене на мање подружнице.

Репутација Лондона и других водећих европских финансијских центара је летос озбиљно уздрмана, а неколико британских банака нашло се под истрагом због манипулација у вези са висином међубанкарске каматне стопе, либора. Земље Европске уније довијају се како да у националне банкарске системе уведу ред.

Немачка, Француска и Велика Британија одлучиле су да своје банкарске секторе подвргну новој законској регулативи, која би економију и пореске обвезнике требало да заштити од неодговорног банкарског пословања.

Манипулисање каматним стопама, исплаћивање енормних бонуса, кршење закона о забрани прања новца. Откако је 2008. године финансијска криза потресла свет, банкарски сектор потреса скандал за скандалом.

Банке су, чини се, одрешених руку радиле шта су хтеле. Прошлог лета, због скандала са намештањем либора, британска банка Барклиз кажњена је са 290 милиона фунти.

Ник Бикрофт из Банке САКСО каже да банкари користе предност сигурносне мреже. "Могу да се коцкају како желе и предузимају ризике који им, у случају доброг исхода, доносе богатство у бонусима, или у случају да крене лоше, траже помоћ владе", рекао је Бикрофт.

Тако је Лондон за спас банака, а из касе пореских обвезника, 2008. године исплатио 65 милијарди фунти. Сада су, међутим, водеће европске владе решиле да апсолутној слободи стану на пут и приморају банке на већу одговорност.

Министарство финансија Велике Британије упозорава да ће британске банке, ако не успеју да малопродајне операције одвоје од ризичних инвестиционих подухвата, бити присилно подељене на мање подружнице.

Министар финансија Велике Британије Џорџ Озборн каже да ће Банка Енглеске и Министарство финансија, у случају да банка прекрши прописе, имати овлашћење да у потпуности поделе банку.

"Нећемо да понављамо грешке из прошлости. У Америци и другде, банке проналазе начине да избегну правила и њихова похлепа превазилази добро владање. Зато ћемо се унапред наоружати", поручио је Озборн.

Путем банкарске реформе, попут Лондона, крећу и Берлин и Париз. Две владе усвојиле су нацрте закона којима се у банкарске активности уводи нови поредак: Ризичне операције одвајају се од пословања са становништвом и на тај начин штите депозити клијената.

Банкарски аналитичар Ралф Силва каже да је то први пут да у некој од земаља из Групе 8, регулаторно тело добије моћ да унутар финансијске индустрије изврши драматичну промену.

Ресетовање банкарства, сагласни су стручњаци, подразумева суштинску промену његове етике. Према немачком предлогу закона, неодговорним банкарима прети и до пет година затвора.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 18. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије