Читај ми!

Економске дипломате се враћају кући

У свет су отишли као велике наде, а враћају се скромније и без дочека. Уштеда од 32 милиона динара, али и учинци слабији од очекиваних, разлози су за повратак појединих економских дипломата.

Три године после слања економских дипломата, донета је одлука о повлачењу скоро сваког четвртог. Уместо њих, о привлачењу страних инвестиција бринуће делегати Привредне коморе Србије, с којима Министарство спољне и унутрашње трговине треба да потпише уговор о сарадњи.

У свет су отишли као велике наде, а враћају се скромније и без дочека. Уштеда од 32 милиона динара, али и учинци слабији од очекиваних, разлози су за повратак појединих економских дипломата.

"За сада ће се вратити седам економских саветника из бивших земаља Југославије, из  Словеније, Хрватске, БиХ, Црне Горе, Македоније, као и економски саветници из Мађарске и Украјине", каже Стеван Никчевић.

Како би привукла инвестиције, Влада ће ангажовати представништва Привредне коморе Србије. Она већ има своје делегате у десет европских градова, а неретко се дешавало да су то иста места у којима су службовале и економске дипломате.

"Оно што је за нас битно да ће преклапања економских саветника и Привредне коморе Србије бити све мања и тамо где ћемо имати представништво и економске саветнике верујемо да ће сарадња бити добра као што је до сада, а верујем да ће бити и унапређена", рекао је потпредседник ПКС Михајло Весовић. 

И једни и други тврде да се не може са сигурношћу рећи шта опредељује неког инвеститора да дође у Србију, па се, објашњавају, не може измерити лична заслуга сваког од 27 делегата.

Иницијатор идеје о економским дипломатама није давао коментар о њиховом учинку, а из његовог кабинета рекли су да то више није у њиховој надлежности. Није ни у надлежности Министарства спољних послова, одакле су више пута поновили да су дужни да својим колегама обезбеде канцеларију.

"Не значи да су ти људи неквалитетно обављали посао, да смо ми могли другачије да организујемо посао. Али је то наша реалност и не смемо дозволити да се буџетска средства оптерете мисијама које нису довољно успешне или довољно квалитетне", каже Стеван Никчевић из Министарства спољне и унутрашње трговине.

Економске дипломате по професији нису само економисти. Има и правника, машинских инжењера, филолога, психолога. Њихова месечна плата је у просеку 3.000 евра, плаћен им је стан и школовање за децу.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 14. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије