Читај ми!

Oтпис камата на дуговања за струју

Држава отписује камате на дугове за струју потрошачима, најављује министарка енергетике Зорана Михајловић и позива пословодство ЕПС-а да реши проблеме.

Влада Србије усвојила је одлуку о отпису камата на дуговања за струју грађана и привреде, рекла је министарка енергетике Зорана Михајловић. Према њеним речима, то подразумева и обавезу дужника да са ЕПС-ом договоре отплату дуга на рате и истовремено редовно плаћају текуће обавезе.

"Одлука важи за све", нагласила је Михајловићева у изјави новинарима после прве радионице Српско-италијанског пословног савета.

Како је додала, предвиђено је и да као крајња мера онима који не поштују договор буде искључена струја. "Морамо да заведемо ред јер се често дешава да солвентна предузећа не плаћају струју. То више не може да се дешава", рекла је она.

Михајловићева је указала да се често дoгађа да су камате веће од самог износа дуга и да сви који могу да плате струју то морају да раде, а да ће социјално угрожени бити заштићени.

Она је додала да је одлука о отпису камата на дуговања за струју донета на јучерашњој седници Владе и да би следеће недеље требало да је потврди Управни одбор ЕПС-а, и затим да се примењује.

Укупна дуговања грађана и привреде за струју су око 120 милијарди динара, и по пола дугују привреда и становништво. У том износу дуговања старија од 60 дана су 80 милијарди динара, а велики део тог износа чине камате.

Позив ЕПС-у да реши проблеме

Министарка је рекла да је упутила писмо генералном директору ЕПС-а и председнику Управног одбора те компаније у којем тражи да реше проблеме у том јавном предузећу.

"Ако пословодство и Управни одбор нису у стању да то ураде, онда ће држава и ја као министар тражити одговорност и употребити сва законска средства да се одлуке спроведу", рекла је Михајловићева.

Она је истакла да не би волела да види промене у пословодству и Управном одбору ЕПС-а, али да је интерес грађана, привреде и државе изнад интереса појединаца.

Министарка је истакла да је држава створила амбијент да се проблеми ЕПС-а реше, иако не управља ЕПС-ом већ је власник тог предузећа.

Она је подсетила да је у новембру Влада Србије усвојила полазне основе за реструктурирање и корпоративизацију ЕПС-а, која значи промену начина управљања и коју пословодство мора да примени.

"ЕПС неће банкротирати", рекла је она и истакла да је то национални ресурс који не треба да буде "поштапалица" никоме.

Михајловићева очекује да ће ускоро бити формиран надзорни одбор у ЕПС-у, у складу са новим Законом о јавним предузећима, али није могла да прецизира када ће то да буде.

Министарка је додала да су сви отпори реструктурирању ЕПС-а заправо "отпори против грађана Србије". Она је поновила да приватизације ЕПС-а неће бити.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије