Читај ми!

Снабдевање струјом није угрожено

Управни одбор ЕПС-а треба хитно да донесе одлуке које ће омогућити несметано пословање предузећа, рекао в.д. генералног директора ЕПС-а Александар Обрадовић и додао да снабдевање струјом у Србији није угрожено. Ако у априлу ЕПС не буде могао да исплати добављаче или плате зато што УО није заседао, држава ће морати да финансира ЕПС, каже Обрадовић.

Вршилац дужности генералног директора Електропривреде Србије Александар Обрадовић рекао је да снабдевање струјом у Србији није угрожено и поново апеловао на Управни одбор компаније да хитно донесе одлуке које ће омогућити несметано пословање ЕПС-а.

Обрадовић је рекао да се те одлуке односе на оснивање једног оператера дистрибутивног система, једног снабдевача и омогућавање кредитног задуживања ЕПС-а.

Предвиђених 300 милиона евра кредита неће се користити само за плаћање добављачима и исплате зарада, прецизирао је Обрадовић, већ ће обухватати недостајући новац за инвестиције и одржавање погона.

Обрадовић је рекао да још није добио информације о заказивању седнице Управног одбора ЕПС-а и апеловао на председника одбора Ацу Марковића да то што пре уради.

"Пословодству ЕПС-а су потребне одлуке УО да би испунио обавезе из Закона о енергетици и закључка Владе Србије од 16. новембра (о реоргнизацији ЕПС-а)", рекао је Обрадовић.

Како је истакао, ЕПС-у недостаје 50 милијарди динара у новчаним токовима за 2013. годину и то је наведено у пословном плану за ову годину који је усвојила Влада.

Обрадовић је одбацио претпоставке Либерално демократске партије да се причом о евенуталном банкроту ЕПС-а припрема терен за "продају те компаније по багателној цени".

"То није тачно. Сви партнери у садашњој влади су одлучно против приватизације ЕПС-а", истакао је Обрадовић.

ЕПС по садашњем законодавству не може да оде у стечај, тврди Обрадовић.

Обрадовић је додао и да би ускоро требало да буде донета одлука о отпису камата на дуговања за електричну енергију, којим би се истовремено пооштрили услови за даљи наставак снабдевања.

"Електрична енергија је роба која мора да се плаћа и ЕПС не може и даље да снабдева грађане и привреду који не плаћају", рекао је Обрадовић.

Дуговања грађана и привреде ЕПС-у су око 120 милијарди динара, од чега је 80 милијарди динара дуг старији од 60 дана. Пола од укупног дуга се односи на грађане, а пола на привреду.

Држава ће можда финансирати ЕПС

Ако у априлу ЕПС не буде могао да исплати добављаче или плате зато што Управни одбор није заседао, држава ће морати да финансира ово предузеће, рекао je Обрадовић за недељник НИН.

"Док се УО не састане и не донесе одлуке, ЕПС не може да тражи ни кредит од банака, ни поскупљење струје, а угрожава се и припрема за либерализацију тржишта струје средњег напона, која ступа на снагу 1. јануара 2014. године", рекао је Обрадовић у интервјуу за НИН.

Вршилац дужности генералног директора ЕПС-а је рекао да је срж финансијских проблема тог предузећа то што прошла влада "није желела да се бави ЕПС-ом и што јој је био последња рупа на свирали".

"Сви проблеми ЕПС-а потичу из прошлости, али највише их је настало за време протекле владе, јер се баш у том периоду бележи рапидан пад ликвидности", рекао је Обрадовић.

Обрадовић је подсетио и да је добитак ЕПС-а из 2011. године оспорен од стране ревизора, јер је заснован на вештачком повећању вредности основних средстава.

"Сада се прави ревизија и нова процена вредности ЕПС-а. Када је фирма губиташ, а и ове године планирали смо губитак од око 27 милијарди динара, тај губитак мора да се покрива на рачун капитала", рекао је Обрадовић.

Обрадовић је рекао и да не жели никога да оптужује, али је рекао и да је "можда мотив да се вредност основних средстава ЕПС-а одједном повећа два, три пута била управо жеља да се из тог предузећа црпи што више".

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије