Читај ми!

Инфлација неће бити већа од планиране

До краја године, инфлација ће остати у планираним оквирима испод 5,5 одсто, кажу у Народној банци Србије. НИС ће допринети расту привреде. Joш сe ради на решењу отплате кредита у швајцарским францима, кажу у НБС.

Народна банка Србије до краја године очекује враћање међугодишње инфлације у границе дозвољеног одступања од циљана четири одсто, плус-минус 1,5 одсто.

Инфлација ће бити у порасту још неколико месеци због очекиваног раста регулисаних цена и ниске базе у прошлој години, рекла је Јоргованка Табаковић, гувернер НБС.

Она је рекла да ће производња Нафтне индустрије Србије у 2013. години допринети расту домаће привреде за 0,5 процентних поена и да ће, уколико НИС ове године преради три милиона тона сирове нафта, то утицати на смањење спољнотрговинског дефицита за 100 милиона евра.

Генерални директор Директората НБС Бранко Хинић рекао је да су повећање рестриктивности монетарне политике, мере фискалне консолидације, као и пад премије ризика били кључни фактори који су допринели јачању динара од септембра, чиме је преокренут тренд депресијације из првих осам месеци 2012. године.

Народна банка Србије још ради на припреми најбољег решења за отплату кредита индексираних у швајцарарским францима, изјавила Табаковићева.

"Нисмо спори већ темељни", рекла је Табаковићева на конференцији за новинаре коментаришући ранију најаву да ће НБС ускоро објавити решење које ће помоћи грађанима који отплаћују кредите индексиране у швајцарским францима.

"Исувише је велики број проблема везаних за кредите у францима. Радимо на томе да се донесе добро решење, како би били задовољни сви учесници на тржишту", истакла је Табаковићева.

Она је додала да ће за НБС бити значајна одлука суда у спору који је против три банке које су одобравале кредите у францима покренуло удружење потрошача "Ефектива".

"Ефектива" је позвала НБС да буде учесник у том спору, на страни тужиоца, али централна банка, како је рекла Табаковићева, не може да прихвати тај позив јер нема овлашћење да учествује у поступцима за заштиту колективних права и интереса потрошача.

НБС, како је нагласила Табковићева, не може да се меша у рад судства, али ни суд не може да се меша у ингеренције централне банке, која је контролор рада банака.

"Они су у том одговору јавности ставили до знања да се неће мешати ни на страни банака тако да нама то одговара. Ми смо прецизирали тужбом да се кредити у швајцарским францима индексирају, преименују у кредите у еврима на дан исплате кредита по курсу који је важио на тај дан", рекао је Дејан Гавриловић из Удружења грађана "Ефектива".

Тиме би се, кажу, укупан дуг смањио готово за трећину, а надају се и враћању новца за који су оштећени. Стамбене кредите у швајцарским фаранцима узело је 22 хиљаде људи, а колико је других кредита везаних за ту валуту не зна се.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије