Читај ми!

Од губиташа до успешне компаније

Упркос стагнацији цена сирове нафте, паду динара и мањем промету деривата, НИС је прошле године појединачно највише приходовао у државни касу, 91 милијаду динара. У тој компанији обећавају да ће цене деривата држати испод регионалног просека.

Од приватизације НИС-а прошло је четири године. Некадашњи губиташ, данас је најуспешнија компанија у земљи. Чиста добит у прошлој години је 49,5 милијарди динара, што је најбољи резултат од оснивања.

Генерални директор Кирил Кравченко подсећа да НИС има стратешки значај за Србију, јер је, прошле године, његов удео у бруто домаћем производу био 8,3 одсто, као и пољопривреде. За ову годину, најављује наставак инвестиција у вредности од пола милијарде евра. 

Упркос стагнацији цена сирове нафте, паду динара и мањем промету деривата, НИС је прошле године појединачно највише приходовао у државни касу, 91 милијаду динара, осам одсто више него 2011. године. Обећавају да ће цене деривата држати испод регионалног просека.

"Ја нисам баба Ванга и не могу да прогнозирам какве ће бити цене нафте у целом свету. Могу са своје стране да гарантујем да ћемо сигурно ићи са најнижим ценама у Србији", каже Кравченко.

Држава од ове године може да рачуна и на значајан девизни прилив, јер НИС, отварањем пумпи и нафтно-гасних поља у суседним земљама, постаје све доминатнији на регионалном нафтном тржишту.

Професор економије Миодраг Зец каже да би било добро да Србија има више компанија које су способне да робу која је прерађена или произведена овде дистрибуира на ширем подручју. 

"Због тога сваки регионални развој НИС-а истовремено значи велику добит и за Србију, јер је Србија такође сувласник, мањински, али је сувласник у Нафтној индустрији", каже уредница магазина "Бизнис" Радојка Николић.

У НИС-у је завршен социјални програм. Компанију је напустило 4.000 људи са отпремнином од 22 до 25 хиљада евра. У сарадњи са нашим факултетима, запошљавају нове кадрове.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара