Читај ми!

Први знаци економског опоравка

Буџетски дефицит у јануару седам милијарди динара, што је упола мање од планираног за тај месец. Очекује се да се тај тренд настави, односно да мањак у каси ове године буде двоструко мањи него 2012. године.

Дефицит републичког буџета у јануару износио је седам милијарди динара, што је двоструко мање од планираног за овај месец, саопштава Министарство финансија. Очекују да се тај тренд настави, односно да мањак у каси ове године буде двоструко мањи него 2012. године.

Према подацима Министарства финансија, буџетски дефицит је у јануару био 3,4 милијарде динара мањи у односу на исти период прошле године.

Посебни саветник министра финансија и привреде Драгијана Радоњић каже да је највећи део прихода од ПДВ-а и акциза.

"Већа контрола је уведена над расходима и у том смислу долази до позитивне разлике, тј. до мањег дефицита на републичком нивоу. Што се тиче привреде, увели смо скраћење рокова враћања ПДВ-а тако да је за претежне извознике 10 дана, а за остале 30 дана", рекла је Радоњићева.

Планирано је да ове године мањак у буџету буде 121,9 милијарди динара, што је 3,3 одсто свега што произведемо. Да ли су резултати из једног месеца довољан показатељ за годишњу прогнозу?

"Потребно је до краја године наставити чврсту контолу наплате пореских прихода и мислим да би могли имати буџет у планираним оквирима",кажеекономиста Горан Николић.

Према његовим речима, поред дефицита, ту су и други знаци економског опоравка, индустријска производња расте два одсто у децембру, извоз је седам одсто у истом месецу у односу на претходни.

Оштро смањивање дефицита у буџету неопходно је да би се на крају године зауставио раст јавног дуга. Србија тренутно дугује више од 17 и по милијарди евра, више од 60 одсто свега што произведемо. Нове кредите, између осталог, узимамо и како бисмо враћали старе.

"Наш задатак јесте да смањимо трошкове задуживања државе и да имамо што дугорочније кредите. Тренутно радимо на томе да смањимо трошкове задуживања", каже Драгијана Радоњић.

Уколико бисмо наставили да се задужујемо, последица би, процењује се, била макроекономска нестабилност, пад бруто друштвеног производа, али и раст незапослености. Приоритет Министарства финансија за ову годину је заустављање раста дуга, а за наредну смањивање задужености.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара