Читај ми!

Подстицаји за софтверске компаније

Компаније које производе софтвер, годишње извезу 200 милиона евра. Влада најављује нове подстицаје за те компаније - кроз законске измене, пореске олакшице и унапређење науке.

Влада Србије најављује нове подстицаје за помоћ софтверским компанијама, које годишње извезу 200 милиона евра. На састанку министра Млађана Динкића са око 50 представника тих компанија, најављене су подстицајне мере кроз законске измене, пореске олакшице и унапређење науке.

Пре пет година ИТ сектор за државу је био приоритетан - делио је место са аутомобилском индустријом и електроником. Кад су подстицаји у питању, индустрија софтвера стигла је на ред тек ове године. Влада најављује помоћ кроз бесповратна средства за оснивање компанија и пореске олакшице.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић каже да ће држава ослободити запослене и послодавце у индустрији софтвера плаћања комплетног пореза на здравтсво и на незапосленост.

"Држава ће преузети тошкове здравственог осигурања уместо послодаваца, тако да ће за једну трећину бити снижени порези и доприноси на зараде у софтверској индустрији", каже Динкић.

Везу софтвера и извоза, министар финансија нашао је у образовању. Најављује више ђака у средњим школама и студената на техничким факултетима, већа државна издвајања, повезивање са привредом. Компаније су за сада задовољне.

"Ми већ 10 гоидина верујемо како радимо и како живиомо да је ова област проузводна и извозна шанса за Србију и начин задржавања најквалитетнијих образованих младих људи у земљи", каже Бранка Радовановић из компаније "Пи си трек".

Владан Преловац из компаније "Преловац медија" сматра да нада се да ће те мере бити усвојене.

"Мислим да ће ове мере помоћи да тај релативно мали број, способних, интелигентних људи, који већ извози преко 200 милиона долара годишње, да у року од неколико година, та цифра порасте 50 пута", каже Преловац.

Велике наде надлежни полажу и у производњу хардвера, кроз планове фирме "Мубадала" из Емирата која најављује улагања у производњу чипова. Иако то у Немањиној сматрају важним пројектом, Србија је ипак, каже Динкић, од тога још далеко.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара