Читај ми!

"Ал Дахра" оживљава комбинате

Уговор о продаји и закупу земљишта осам пољопривредних комбината, Влада Србије би са компанијом "Ал Дахра" из УАЕ, требало да потпише до 31. марта. Тада ће бити формирано предузеће у којем ће наша држава имати петину власништва. Надлежни уверавају да је то најбољи начин да посрнула предузећа почну успешно да послују.

Пре приватизације 2007. године, предузеће Војводина из Старчева имало је 127 радника, обрађивало више од 2.000 хектара, а на фарми је било преко хиљаду крава. Како тадашњи власник није измиривао обавезе, фирма је постала губиташ.

Фрања Орешковић из Самосталног синдиката у Панчеву рекао је да је даном раскида приватизације, крајем децембра 2010. године, рачун тог предузећа био у блокади 54 милиона динара.

"Остало је 1.500 хектара неузораних ораница, фирма је остала без капи нафте, са залихама хране на фарми за два до три дана и искљученим телефонима", истакао је Орешковић.

Уз производњу сада плаћају и текуће трошкове, али само зато што је дуг од преко 500 милиона динара и неколико милиона евра замрзнут.

В.Д. генералног директора "Војводина" Бранислав Вукасовић каже да, уколико би се укинуло реструктурирање, фирма би аутоматски за одређено време отишла у стечај и не би могла да измири своје обавезе, па би била доведена у питање егзистенција 69 запослених.

Радници верују да ће обећане инвестиције стићи, јер су машине застареле.

Иван Орешковић из предузећа "Војводина" објашњава да се велики проценат пара даје на одржавање машина и све теже остварујемо технолошке рокове који су пресудни у доброј пољопривредној производњи.

У пољопривредном друштву (ПД) "Омољица" дугови су 60 милиона динара, а део механизације је обновљен. Ипак, за санацију објеката, куповину осталих машина и унапређење производње потребно је још доста новца.

Директор и заступник ПД "Омољица" Донко Рајковић истиче да они имају два система за наводњавање и укупно 470 хектара се залива.

"Те машине су старе око 20 година, ми смо их само технички одржавали да би оне функционисале, али мислим да и ту треба генералну поправку урадити или репарацију", наводи Рајковић.

Подршка Ал Дахри, ипак, није безрезервна.

Синдикати опрезни

Председник Синдиката ПД "Омољица" Раде Васић оцењује да опрез мора да постоји, јер је то друштво већ једном приватизовано и две трећине радника је после две године, колико су били заштићени уговором, отпуштено.

"Надамо се са једном правом инвестицијом да ће доћи до проширења капацитета и потребе за новим радницима", истиче Васић.

Надлежни уверавају да ће од доласка Емирата корист имати сви.

Државни секретар Министарства финансија и привреде Александар Љубић каже да је гарант да ће ова приватизација бити успешна чињеница да је Ел Дахра светски позната компанија у области пољопривреде.

"Пре свега кроз инвестиције, кроз развој и улагање у нове технологије ова предузећа могу да буду носиоци пољопривредног развоја у Србији", истиче Љубић.

Поред куповине осам пољопривредних друштава, партнери из Емирата у Србији планирају да отворе и пет фабрика за прераду хране.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара