Читај ми!

Повећана референта каматна стопа

Централна банка повећала референтну каматну стопу за 0,25 одсто, саопштио вицегувернер Народне банке Србије Веселин Пјешчић. Раст бруто домаћег производа у 2013. години ће износити 2,5 одсто, оценио Пјешчић.

Вицегувернер Народне банке Србије Веселин Пјешчић изјавио је да је Централна банка повећала референтну каматну стопу за 0,25 одсто да би спречила утицај раста регулисаних цена на остале цене и инфлаторна очекивања и оценио да ће раст бруто домаћег производа у 2013. износити 2,5 одсто.

Пјешчић је на конференцији за новинаре рекао да ће међугодишња стопа инфлације почети да пада са доласком нове пољопривредне сезоне захваљујући мерама монетарне политике и то у циљаним границама од четири одсто уз могућа варирања од плус минус 1,5 одсто.

Говорећи о макроекономским показатељима у прошлој години, Пјешчић је навео да је инфлација у 2012. износила 12,2 одсто, а највећи утицај од 70 одсто имао је раст цена хране.

Објашњавајући очекивање да ће БДП имати раст од 2,5 одсто у овој години, Пјешчић је навео да ће се то десити и захваљујући наставку експанзије домаће аутомобиле индустрије, а делом ће то бити на основу извоза нафтнх деривата.

Одговарајући на питање колико ће повећање цене енергенета утицати на раст инфлације, Пјешчић је рекао да ће поскупљење струје и гаса које се очекује за укупно 12 одсто утицати на раст инфлације за 0,8 одсто.

Дефицит текућег рачуна у овој години износиће 3,1 милијарду евра што ће, како је рекао, бити 8,1 одсто Бруто домаћег прозвода. Држава ће морати да га покрије задужвањем на страном финансијском тржишту од око две милијарде евра, а остатак од 1,1 милијарду приливом страних инвестиција, прецизирао је Пјешчић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара