Читај ми!

Две нове фабрике у Крагујевцу

Амерички произвођач ауто-компоненти "Џонсон контролс" отворио две нове фабрике у Крагујевцу у које је инвестирао 22,8 милиона евра. Промет "Џонсон контролса" у 2012. износио 43 милијарде долара, колики је бруто домаћи производ Србије, истакао Млађан Динкић на отварању фабрика.

Америчка компанија "Џонсон контролс" отворила је у Крагујевцу две фабрике у којима ће за потребе компаније "Фијат аутомобили Србија" производити седишта и компоненте за ентеријер аутомобила.

Фабрика "Џонсон контролс аутомотив" је у парку добављача Грошница и у њу је инвестирано 7,8 милиона евра, а запошљаваће 155 радника. 

Друга фабрика, ЈЦММ, заједничко је улагање "Џонсон контролса" и италијанског произвођача ауто-делова "Мањети Марели" и налази се у оквиру некадашње фабрике аутомобила "Застава". Та инвестиција вредна је 15 милиона евра, а у њој је посао добило 145 радника.

Обе фабрике ће дневно обезбеђивати опрему за 450 до 500 аутомобила марке "фијат" који се производе у крагујевачкој фабрици.

Министар финансија и привреде Млађан Динкић је приликом обиласка нових фабрика "Џонсон контролса" у Крагујевцу рекао да је та компанија један од два највећа инвеститора из САД у Србији, поред Мајкрософта.

Динкић је истакао да је промет "Џонсон контролса" у 2012. износио 43 милијарде долара, колики је бруто домаћи производ Србије.

"Три су разлога за задовољство инвестицијом америчке компаније у Крагујевцу - то је улагање у аутоиндустрију која је главни покретач индустријског развоја Србији, запослиће нове раднике и обезбедити раст извоза", рекао је Динкић.

Динкић: Интересовање из Хонг Конга и Немачке

Министар је навео да Фијатови добаваљачи у Србији запошљавају 1.200 људи, а да је заједно са радницима фабрике ФАС укупно 4.000 радника укључено у аутоиндустрију у Србији.

Динкић очекује да ће годишња вредност извоза ФАС-а бити милијарду евра, што је петина извоза српске привреде.

"Србија у тешкој економској ситуацији, а први сигнали опоравка били су видљиви у децембру прошле године, када је забележен раст индустријске производње, захваљујући, пре свега, аутоиндустрији, чија је производна била 3,5 пута већа него лане", напоменуо је Динкић.

Влада Србије, према његовим речима, ради на привлачењу инвеститора, а велико интресовање је за аутоиндустрију, пре свега компанија из Хонг Конга и Немачке.

Циљ је, како је додао, да у Фијатов аутомобил који се производи у Крагујевцу буде уграђено 80 одсто компоненти из Србије, а сада је 67 одсто.

Амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби је истакао да је долазак "Џонсон контролса" у Крагујевац резултат подршке и залагања Владе Србије да подстакну привлачење инвестиција.

Према његовим речима, значајно је да је та инвестиција релаизована у време када аутоиндустрија "не плови добрим водама", али се ипак назире њен опоравак.

Кирби је рекао да разговара са потенцијалним инвеститорима из САД и да Србију препоручује као државу која има обучене кадрове који квалитетно раде.

Ускоро се, како је рекао, могу очекивати нове инвестиције из САД у Србији.

Генерални директор ФАС-а Антонио Чезаре Ферара је рекао да се нада да ће још неколико произвођача аутоделова отворити фабрике у Србији.

Потпредседник и генерални директор сектора "Џонсон контролса" за сарадњу са Фијатом Марсио Равеђи је истакао да је градња фабрике у Крагујевцу почела у августу 2011. године, а прве компоненте су биле урађене у фебруару 2012.

Равеђи је рекао да задовољан што та компанија подржава "Фијат" у расту пословања у Србији.

"Компанија Џонсон" држи 30 одсто светске производње делова за ентеријер аутомобила и светски је лидер у производњи седишта, делова за врата, инструмент-табле и електронику у аутомобилима.

Послује у више од 150 земаља и има погоне на 240 локација, запошљава више од 170.000 људи, а у региону има фабрике у Македонији, Румунији и Мађарској.

Отварању фабрика присуствовао је и потпредседник "Џонсон контролса" Хан Хендрикс, амбасадор Италије Армандо Варикио и градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара